“Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” de Daniel Cristea-Enache

ian. 22nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Curtea Veche Publishing a apărut volumul “Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” de Daniel Cristea-Enache, în colecţia “Eseistică”.

„Este un gest frumos şi un act de curaj intelectual să fi avut numai 9 ani la moartea lui Nichita Stănescu şi să scrii azi, la 36, o carte despre poezia lui. Un gest frumos pentru că înseamnă o asumare a trecutului, o situare într-un raport de continuitate cu literatura dinainte; şi un act de curaj intelectual pentru că, în absenţa lui Nichita Stănescu, care semăna, cum s-a spus pe bună dreptate, cu un zeu nordic, fascinându-i pe iubitorii de poezie, opera lui trebuie judecată, acum, exclusiv ca text.“ (Alex. Ştefănescu)

„Daniel Cristea-Enache priveşte dinspre secolul XXI, doar cu volumele în faţă, drumul de la N. Stănescu la miticul Nichita, fără să se lase contaminat de idolatria comună. Cu fineţe de spirit şi o rară, azi,  limpezime în exprimare, criticul separă aurul pur de steril, originalitatea genială de autopastişă şi improvizaţie, punând în lumină splendorile perene din opera poetică a lui Nichita Stănescu.“ (Adriana Bittel)

Număr de vizualizări :1436


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro