Oleg Kozlovsky distins cu Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie

dec. 1st, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 2 decembrie 2010, Fundaţia Raţiu din Marea Britanie îi va decerna lui Oleg Kozlovsky, activist politic şi co-fondator al Mişcării Solidarnost (Mişcarea Democratică Unită din Rusia) – Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie. Oleg Kozlovsky va susţine cu această ocazie conferinţa „Democraţie: noi instrumente pentru luptă“ la Centrul Woodrow Wilson din Washington DC.

Începând cu 2010, Premiul Ion Rațiu pentru Democrație constă într-un stagiu de cercetare de o lună de zile la Centrul Woodrow Wilson, în Washington DC, oferind laureatului şansa de a folosi resursele acestei instituții, precum şi toate posibilitățile oferite de capitala Statelor Unite. Laureații vor avea astfel şansa de a se conecta la mediile academice, politice şi non-guvernamentale din Washington DC.

Oleg Kozlovsky este co-fondator al Mişcării Democratice Unite Solidarnost şi co-fondator al Oborona, mişcare democratică de tineret din Rusia. A fost membru al Comitetului Executiv al Coaliției Cealaltă Rusie între 2007-2009 şi co-preşedinte al organizației de tineret a partidului politic Uniunea Forțelor de Dreapta (SPS) între 2006-2007. În prezent, Oleg Kozlovsky este directorul executiv al Fundației „Viziune pentru Mâine“ şi analist în cadrul Centrului de cercetare pentru politici anti-corupție la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova.

A organizat numeroase acțiuni şi marşuri non-violente pentru apărarea democrației şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova. A fost arestat şi reținut de mai multe ori pentru activitatea sa, fiind chiar înrolat în mod ilegal în armată şi eliberat doar în urma unei campanii civice internaționale. În timpul ultimei detenții, în mai 2008, Oleg Kozlovsky a fost recunoscut de Amnesty International drept „prizonier al conştiinţei“. După terminarea sentinței, Oleg a fost exonerat.

Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie îşi propune să confere vizibilitate sporită şi recunoaştere internaţională ideilor şi muncii acelor persoane care, prin eforturile lor, propagă ideile democratice şi idealul democraţiei pretutindeni în lume. Premiul exprimă credinţa în democraţie profesată de Ion Raţiu în întreaga sa existenţă, prin activitatea sa politică, prin cărţile sale, precum şi prin interesul său constant pentru transformările democratice din lume.

Ion Raţiu (1917–2000) a fost un constant şi acerb opozant al lui Nicolae Ceauşescu. Ca preşedinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, vocea lui s-a ridicat de nenumărate ori împotriva abuzurilor puterii comuniste din România. Jurnalist de presă şi de radio, autor al multor volume şi studii politice, Ion Raţiu a fost şi un om de afaceri de succes în domeniul transporturilor maritime şi în cel imobiliar. În acelaşi timp, Ion Raţiu a contribuit la salvarea mai multor opozanţi ai regimului Ceauşescu. După cincizeci de ani de ani în exil, în 1990 s-a întors în România, pentru a candida la preşedinţia ţării. Pierderea prezidenţialelor a fost o dezămagire pentru mulţi, dar, fiind ales în Parlamentul României, Ion Raţiu şi-a servit ţara timp de încă 10 ani. Chiar şi astăzi, mulţi români îl consideră „cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut”.

Premiul Ion Rațiu pentru Democrație se acordă activiştilor exilați şi oponenților regimurilor opresive, cât şi reprezentanților noilor democrații. Premiul îşi propune să le ofere acestor persoane şansa de a trăi experiențe care să le poată schimba viața. O astfel de experiență a fost traită de Ion Rațiu în anii 1970-80 în capitala Statelor Unite.

Premiul Ion Rațiu pentru Democrație se află, în 2010, la a şasea ediție. Laureații edițiilor anterioare au fost: Sergio Aguayo (Mexic, 2005), Saad El-Din Ibrahim (Egipt, 2006), Anatoli Mikhailov ( Belarus , 2007), Eleonora Cercavschi ( Moldova , 2008) şi Adam Michnik (Polonia, 2009).

Centrul Internațional de Cercetare Woodrow Wilson, înființat de Congresul SUA în 1968, cu sediul în Washington DC, este memorialul național al Preşedintelui Wilson. Centrul reprezintă un forum neutru pentru dialogul liber şi deschis. Este o instituție imparțială, susținută prin fonduri publice şi private, angajată în studiul afacerilor naționale şi internaționale.
Mai multe informații pe site-ul www.wilsoncenter.org

Premiul Ion Rațiu pentru Democrație este finanțat de Fundația Rațiu din Marea Britanie, o organizație de caritate înființată în 1979 de disidentul si militantul pentru democrație Ion Rațiu şi soția sa Elisabeth Rațiu. Obiectivul principal al Fundaţiei este de a promova şi susţine învăţământul şi cercetarea în domeniul culturii şi istoriei ţării şi poporului român. De asemenea, Fundația stimulează şi susține eforturile societății civile pentru o mai bună înțelegere şi aplicare a principiilor democratice.
Mai multe informații pe site-ul www.ratiufamilyfoundation.com

Număr de vizualizări :1078


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro