spot_img

„Înainte de-a lua cina cu extraterestra”

Scriitorul Alexandru Petria a trimis AgenţieideCarte un nou text intitulat „Înainte de-a lua cina cu extraterestra”, în care relatează cu umor cum poate fi uşor păcălit publicul cu ştiri senzaţionaliste.

A fost una din acele zile care nu se uită, ceea ce aveam să realizez mai apoi. Neprevestită de nimic. Aceleaşi ţigări, aceleaşi cafele, ca în săptămâna trecută, ca în luna trecută. Mărcile, desigur. Nervi. Nu din cale afară de mulţi, dar destui încât să-mi amintească vorbele cuiva, care-mi spunea nonşalant că un om nervos este un om sănătos. Facturi de plătit, iar în locul banilor de încasat – rugăminţi. Să-i caut săptămâna viitoare, că-i criză, că…, au impresia că vând cu succes nisip arabilor, totuşi nu ripostez. Încerc să mă detaşez. Nu-mi pasă. Cum mi se fâlfâie de eticheta de pe pachetul aflat pe birou, unde scrie că „Fumătorii mor tineri”. Urmăresc fluxurile de ştiri, mă chinui să mai redactez câteva paragrafe la o povestire şi, când îmi arunc ochii pe televizor la Antena 3, arareori, n-am cum să nu înjur guvernul.

După orele prânzului, odată cu acutizarea durerilor picioarelor prăfuite prin coclaurile patriei,  a explodat o ştire în presă şi tot internetul românesc a fost cuprins de isterie. E groasă, îmi ziceam, dacă o dau până şi „Capital” şi „Financiarul”. NASA anunţa că seara va furniza detalii despre „un obiect excepţional” aflat aproape de Terra. M-am gândit automat la un OZN, şi am glumit cu soţia, că o să invit o extraterestră la cină, că-mi plac cele brunete, nu blondele.

Înainte de 19: 30, ora conferinţei de presă, din nu ştiu ce imbold lăuntric, mi s-a trezit curiozitatea să văd pe Google cu ce vin ziariştii străini despre subiect. Şi surpriză- aproape nimic în ziarele internaţionale serioase. Pe repede, am căutat sursa de la care a pornit nebunia din România. Rezultatul l-am publicat în acele minute pe Facebook, înaintea începerii expunerii de la NASA, care a debutat cu o întârziere de peste 10 minute :

„ Farsa cu NASA şi cu obiectul spaţial de lângă Terra. Cum a luat ţeapă presa română

de Alexandru Petria la 15 noiembrie 2010 la 19:39

S-a pornit de la acest text:

(Sursa http://www.nasa.gov/home/hqnews/2010/nov/HQ_M10-157_Chandra_Update.html)

Text Size

Grow Text SizeShrink Text Size

Trent Perrotto Headquarters, Washington      202-358-0321 trent.j.perrotto@nasa.gov

Nov. 10, 2010

MEDIA ADVISORY : M10-157

NASA Announces Televised Chandra News Conference

WASHINGTON – NASA will hold a news conference at 12:30 p.m. EST on Monday, Nov. 15, to discuss the Chandra X-ray Observatory’s discovery of an exceptional object in our cosmic neighborhood.

The news conference will originate from NASA Headquarters’ television studio, 300 E St. SW in Washington and carried live on NASA TV.

Media representatives may attend the conference, join by phone or ask questions from participating NASA locations. To RSVP or obtain dial-in information, journalists must send their name, affiliation and telephone number to Trent Perrotto at: trent.j.perrotto@nasa.gov by 10 a.m. EST on Nov. 15. Reporters wishing to attend the conference in-person must have a valid press credential for access. Non-U.S. media also must bring passports.

Scientists involved in the research will be available to answer questions. Panelists providing analysis of the research include: – Jon Morse, director, Astrophysics Division, NASA Headquarters in Washington – Kimberly Weaver, astrophysicist, NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md. – Alex Filippenko, astrophysicist, University of California, Berkeley

For NASA TV streaming video, downlink and further information, visit:

http://www.nasa.gov/ntv

For more information about NASA’s Chandra X-ray Observatory, visit:

http://www.nasa.gov/chandra

http://chandra.harvard.edu/

OBSERVAŢIE_ ATENŢIE LA DATA REDACTĂRII- 10 noiembrie 2010. Dacă aveau ceva excepţional de spus, nu anunţau cu câteva zile în urmă. Conferinţa de la 19: 30  să fie un spanac tehnic, nu ce aşteaptă lumea. Presa română a căzut într-o cursă orchestrată de cineva inteligent. „

Pe la jumătatea conferinţei de presă, după ce „obiectul” s-a dovedit o gaură neagră, mi-a devenit evident că oamenii de la NASA, dacă nu mi-au arătat extraterestra imaginată, sigur că o să se întrebe ce i-a apucat pe români de s-au bulucit pe site-ul agenţiei.

Cazul merită predat în facultăţile de ziaristică, la exemplele cu aşa nu. Fiindcă presa n-a relatat că informaţia de la NASA a fost pusă în circulaţie pe 10 noiembrie 2010, iar conferinţa urma să fie ţinută în 15 noiembrie. Şi era o chestiune elementară- nu programezi  o dezvăluire senzaţională, cu impact planetar, cu 5 zile înainte. Ci o prezentare strict ştiinţifică, importantă doar pentru un grup restrâns. Nimeni nu s-a întrebat, dacă „obiectul extraordinar” ar fi fost ce se sugera în media autohtonă, de ce conferinţa de presă nu este organizată şi sub egida Casei Albe!? Puţin a lipsit ca ziariştii mioritici să o ia pe urmele lui  Orson Welles, cel din emisiunea radiofonică „Războiul Lumilor”, care a înnebunit în 1938 America, cu a sa replică celebră- „Marţienii au invadat pământul”. Dar prin omisiune lăsau spaţiu generos pentru interpretări.

Întâmplarea cu Orson Welles, minus panica, a fost depăşită de presa de la noi. Realitatea a luat faţa ficţiunii. Dacă un scriitor ar fi descris o astfel de treabă, ar fi sunat neverosimil.

Cuvintele anterioare le-am scris în 30 noiembrie. În 1 decembrie 2010, presa a anunţat iar o conferinţă extraordinară la NASA. Iar pe 2 am aflat că pot să existe forme de viaţă în spaţiu, în mediu cu arsenic, în absenţa fosforului, considerat până acum indispensabil vieţii. Iarăşi realitatea a umilit literatura. Care scriitor şi-a imaginat viaţa în otravă?

După toate, am rămas cu o problemă. N-o să am prea curând o extraterestră brunetă la cină.

Alexandru Petria

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508