spot_img

Gala Premiilor de Excelenţă în Civism, „Om între oameni”, Ediţia I

Marţi, 14 decembrie 2010, la Sala I. L. Caragiale din cadrul Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti a avut loc Gala Premiilor de Excelenţă în Civism, „Om între oameni”, Ediţia I.

Primarul Neculai Onţanu a oferit trofee şi diplome unor personalităţi de prestigiu ale vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti: subsecretarul de stat doctor Raed Arafat – , criticul literar Nicolae Manolescu, medic chirurg Ioan Pop de Popa, arhitectul Gheorghe Leahu, preotul Nicolae Bordaşiu, parohul Bisericii Sfântul Silvestru, Ilie Ionel Ciuclea, profesorul Adriana Ţepelea, centenara Elena Tarcevski.

Prin acţiunea sa, edilul sectorului 2 a dorit să răsplătească meritele deosebite pe care le-au adus societăţii româneşti o serie de personalităţi marcante care au dovedit înalt profesionalism, dăruire şi implicare în tot ceea ce fac.

„E o onoare şi o bucurie pentru mine, e un vis împlinit să deschid astăzi ediţia întâi a Galei Premiilor de excelenţă în civism, “Om între oameni”. În contextul în care societatea românească e divizată, când televiziunile ne oferă zilnic spectacole de intoleranţă, exerciţii de ură, noi ne-am asumat riscul de a propune un exerciţiu de admiraţie. Vom premia nişte oameni care nu dărâmă, ci construiesc punţi între oameni. Oameni între oameni, care prin faptele lor încearcă să refacă spiritul comunitar. Nu să ne dezbine, ci să ne adune. Iată un demers extrem de important, de rar şi de aceea preţios, în societatea noastră atomizată.

Tema solidarităţii mi se pare, astăzi mai mult ca oricând, esenţială. Este motivul pentru care am proiectat structura care să o susţină, să-i aşeze premisele şi raţiunea de a fi. Suntem aproape de a finaliza proiectul unei instituţii civice – o instituţie a cetăţenilor, în care solidaritatea şi voluntariatul să constituie cele două “aripi” care o vor susţine şi o vor ridica. Această instituţie care se va naşte curând va fi deschisă tuturor celor cărora le pasă cum şi unde trăiesc, celor care vor să-şi ajute semenii. Avem déjà alături colaboratori foarte tineri. Nu dispreţuim vârsta lor – ca să-l parafrazez pe Sfântul Apostol Pavel, după cum vrem să folosim înţelepciunea şi experienţa seniorilor. Vom dovedi că nu există falie între generaţii, atunci când solidaritatea, dorinţa de a lucra în folosul semenilor e mai puternică.

Diploma, trofeul şi medalia de excelenţă în civism “Om între oameni” celebrează şi conservă o dimensiune românească fundamentală şi ziditoare: OMENIA.

Gala Premiilor de Excelenţă “Om între oameni” nu e un eveniment monden. Nu l-am gândit aşa. E pur şi simplu comunicare, cuminecare – dacă ne întoarcem la etimologii. Dar va fi – aşa cum am proiectat-o să se desfăşoare pe parcursul unui an întreg – nu numai un for de dezbateri, ci şi o “fabrică” de modele. Pentru că ne-am propus să-i punem pe premianţii noştri la lucru. Să-i invităm la o activitate de mentorat, să le valorificăm calităţile excepţionale în cadrul proiectelor civice ale comunităţii bucureştene.

Vă mulţumesc tuturor – actorilor principali ai acestei seri, invitaţilor noştri – şi fie ca să punem astăzi piatra de temelie a unei construcţii pe care o vom ridica nu uşor, dar cu atât mai multe satisfacţii: spiritul civic al deceniului care urmează în România.”, a spus primarul Sectorului 2 Neculai Onţanu cu ocazia decernării premiilor.

Totodată, în cadrul festivităţilor, gazdele evenimentului împreună cu invitaţii de onoare au adresat cuvinte de apreciere şi mulţumire sărbătoriţilor pentru tot ce au realizat în bogata experienţă profesională.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508