Emil Boroghină, laureat al Galei Superlativelor VIP

dec. 28th, 2010 | By | Category: Eveniment

Pe 10 ianuarie 2010, ora 20:00, la Ateneul Român, în cadrul Galei Superlativelor VIP, Emil Boroghină, director al Festivalului Internaţional Shakespeare- Craiova, unul dintre cei mai importanţi oameni de teatru europeni, va fi distins cu premiul VIP pe anul 2010, secţiunea „Teatru”, pentru cel mai bun Festival Shakespeare din lume. Evenimentul Gala Superlativelor VIP a devenit deja o tradiţe, iar în cadrul lui vor fi premiate personalităţi din diferite domenii, care au excelat în activitatea pe care o desfăşoară. Între cei care vor fi premiaţi se numără Grigore Leşe, Inna, Andrei Ujică etc. În cadrul evenimentului publicul se va delecta cu “Spectacolul Muzicii Clasice” al Filarmonicii “George Enescu”.

Gala Superlativelor VIP reprezintă un bilanţ al valorii, menit să evidenţieze oameni, cât şi proiecte şi idei care s-au materializat în spaţiul naţional, cu reverberaţii inclusiv în cel european. Ediţia din acest an îmbină tradiţionala gală de premiere cu un concert extraordinar al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de Adrian Petrescu. Concertul „Sărbatoarea muzicii clasice” este menit să încheie seara în ton festiv şi elegant. În plus, în acest an, Revista VIP susţine dezvoltarea mediului educaţional românesc prin campania “Împreună, pentru o Românie mai bună!” Astfel, prin intermediul evenimentului o şcoală din mediul rural va fi ajutată oferindu-i-se mijloacele materiale necesare pentru desfăşurarea unor acte educaţionale de calitate.

Decernarea premiilor va urmări succesiunea celor 17 categorii ce includ o serie de domenii importante şi relevante pentru calitatea vieţii sociale: Muzică, Artă populară, Film, Teatru, Politică, Cultură, Ştiinţă şi viaţă, Lumea afacerilor, Mass-media, Sport, Moda, Eleganţă, Excelenţă, Contribuţie la dezvoltarea societăţii, Brandul Anului, Evenimentul Anului şi Omul Anului. Procesul de selecţie a câştigătorilor a fost demarat în luna iulie, cititorii revistei VIP având posibilitatea să propună şi să susţină persoanele sau proiectele pe care le consideră valoroase, cu impact social pozitiv.

Emil Boroghină s-a născut in 23 ianuarie 1940 în oraşul Corabia, Olt. În 1963 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucuresti, secţia Actorie fiind repartizat la Teatrul Naţional Craiova.  Actor şi regizor, în 1988 este numit director al acestui teatru pe care l-a condus până în anul 2000. De-a lungul directoratului său, Teatrul Naţional Craiova a participat la 97 de festivaluri internaţionale în peste 35 de ţări de pe toate continentele. În tot acest timp, naţionalul craiovean a câştigat peste 100 de premii naţionale şi 12 premii internaţionale de mare prestigiu, câteva din ele fiind considerate dintre cele mai importante obţinute vreodată de teatrul românesc.

În prezent, Emil Boroghină este directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, pentru care a primit în 2007 Premiul de Excelenţă al UNITER. Este, de asemenea, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, recent constituită prin cooperarea instituţionalizată dintre Festivalurile Shakespeare din România, de la Craiova şi din Bucureşti, de la Bath (Marea Britanie), Gdansk (Polonia), Gyula (Ungaria) şi Neuss-Düsseldorf (Germania).

A mai fost onorat cu premiul Academiei Române, premiul pentru cel mai bun manager de teatru acordat de British Council şi premiul „Omul anului 1995” acordat de American Biographical Institute. Este cetăţean de Onoare al oraşelor Craiova şi Corabia şi decorat cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.

Număr de vizualizări :1340


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro