A fost anul Poeziei?

dec. 26th, 2010 | By | Category: La Țintă!

Sunt confraţi care cred că „Poezia a fost mai subţire în 2010” ori, din contră, că 2010 a adus un plus evident pentru cărţile de poezie. Să nu uităm că cel mai mediatizat şi de impact moment al Târgului Gaudeamus, ediţia cu cei mai mulţi vizitatori de când există acest proiect!, a fost relansarea, la Humanitas, după aproape 30 de ani de la prima apariţie, a antologiei „Aer cu diamante”, cu deja canonicii Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru şi Ion Stratan. După ani de aşteptare, în 2010, am putut cumpăra noi cărţi de poezie de Ana Blandiana, Ion Mureşan, Traian T. Coşovei sau Mircea Cărtărescu. În magia Naşterii Mântuitorului, am găsit mai multe argumente pentru 2010-An al Poeziei.

Sărbătorile de Crăciun le-am trăit într-un loc de poveste. La Pojogeni, la patru kilometri de Târgu Cărbuneşti, într-un ţinut gorjenesc cu multe dealuri şi păduri. Mă trezeam, dis de dimineaţă, cu un soare puternic strecurat cu repeziciune prin casă precum motanul oranj al locului, cu nume predestinat: Vinerică. Printre storurile trase, am văzut piţărăii sau colindeţii, oameni cu pomeni în braţe ce treceau pe la porţile satului să ureze de bine şi de sănătate. Mulţi dintre ei mergeau după Crăciun spre unul dintre cele cinci cimitire ale satului ca să împartă nevoiaşilor ori rudelor. Păreau nişte umbre mişcătoare ce călătoreau spre reîntâlnirea cu rudele lor din ţara fără de dor. Umbrele îmi murmurau parcă un colind de demult pe care îl purtam, copil fiind, prin tot satul Pănade, satul mamei mele de pe malul Târnavei Mici, la 7 kilometri de Blaj: ”Cine trece  prin grădină / Dumnezeu cu crucea-n mână / Dar pe cruce / Ce ne-aduce? / Un colac de grâu frumos / C-aşa-i faţa lui Hristos!.

În Sărbători trăite cu poveste, dar, mai ales, cu poezie, mi se pare firesc să cred că 2010 a fost Anul Poeziei, deşi sunt confraţi care au afirmat, printre altele, că „Poezia a fost mai subţire în 2010”. În 2010 au apărut câteva cărţi de poezie care, sunt convins, vor marca istoria noastră literară. Cărţi care au ceva în plus, şi stilistic, şi autentic, şi organic, faţă de majoritatea operelor beletristice apărute în 2010. La o repede ochire, amintesc aici volume de suflet care vor conta, sunt convins, şi pentru premiile literare ce se vor decerna în 2011: „Aerostate plângând” de Traian T. Coşovei, Editura Tracus Arte, după părerea lui Ion Mureşan -„cea mai bună carte scrisă de Traian T. Coşovei până acum”; „Cartea alcool” de Ion Mureşan, Editura Charmides, o apariţie editorială aşteptată de cititori din 1993 şi care ne oferă sonul existenţial inconfundabil al unuia dintre cei mai mari poeţi contemporani; „Patria mea A4” de Ana Blandiana, Editura Humanitas, o carte despre asumarea unei ţări interioare unicat, într-o lume secularizată şi plină de stridenţe;  „Momfa” de Ioan Es Pop, Editura Vinea; “Institutul de Poezie Legală” de Lucian Vasilescu, Editura Vinea; „Nimic” de Mircea Cărtărescu, Editura Humanitas, cum spune poetul – „poeme uitate, abandonate şi prăfuite, într-un plic vechi dintr-o cutie de carton, bietele mele ultime-ultimissime poeme, care-au zăcut acolo aproape douăzeci de ani, fără să mai spere într-o deshumare pioasă”; “Moarte de om. O poveste de viaţă” de Ion Zubaşcu, Editura Limes, o stilistică radicalizată în faţa morţii care (ne) pândeşte; „Dincolo de Barbaria” de Lucia Negoiţă, Editura Brumar, una dintre marile surprize editoriale ale anului!; “Pe prag (Vale-Deal)” de Liviu Ioan Stoiciu, Editura Cartea Românească, cu o poezie despre feţele întunecate ale destinului şi ale nenorocului; „Paznicul ploii” de Adrian Alui Gheorghe, Editura Limes;  „Versouri” de Anca Mizumschi, Editura Humanitas, o carte care încheie un triptic poetic început în anul 2008, “După “Poze cu zimţi (cartea unei iubiri imposibile) şi “Anca lui Noe” (cartea unei imposibile intimităţi spirituale); “Totul despre nimic” de Constantin Abăluţă, Editura Limes; „de-a viul” de Teodor Dună, Editura Cartea Românească; “Toţi sînt îngrijoraţi” de V. Leac, Editura Tracus Arte.

Pe primul raft al inimii mele se află cărţile scrise de prietenii mei apropiaţi: „Ţinuturile sudului” de Andra Rotaru, Editura Paralela 45, ţinuturi poetice speciale şi importante care ne revelează sudul interiorităţii ca parte afectivă revendicată cu toată forţa de partea feminină a creierului; cartea Andrei Rotaru e scrisă impecabil şi cu mult har; „Eua” de Florina Zaharia, Editura Paralela 45, un monolog experiment pe două voci despre fragilitatea dintre proiecţia literară şi viaţă; „Aerobiciclete” de Bogdan O. Popescu, Editura Brumar, cu desene făcute de bunul nostru prieten Mihai Zgondoiu, o carte seducătoare despre pariul total al existenţei prin poezie, cu poezie, chiar şi atunci când exerciţiul vieţii te obligă, cum e cazul lui Bogdan O. Popescu, doctor neurolog de elită europeană, să ai parte aproape în fiecare zi de moarte; „Moartea parafină” de Robert Şerban, Editura Cartea Românească, un proiect editorial memorabil, scris cu energia pe care numai Sfârşitul o poate insufla, un Sfârşit văzut ca dintr-o sală de cinema, ca dintr-un reality-show al propriei căutări de sine.

Dan Mircea Cipariu

P.S. Cititorilor AgenţiedeCarte care mi-au trimis urări şi felicitări electronice le doresc un 2011 cu dragoste, linişte, cu putere de creaţie şi proiecte împlinite!

Număr de vizualizări :2577


2 Comments to “A fost anul Poeziei?”

  1. Mircea Ifrim / Ploiesti spune:

    Domnule Cipariu, foarte corecta analiza dvs. Eu am reusit sa citesc trei carti de poezie de mare profunzime cu care am facut un seminar cu elevii mei, e vorba de Moarte de om de Ion Zubascu, de Paznicul ploii de Adrian Alui Gheorghe si Moartea parafina de Robert Serban. Si nu neaparat in ordinea asta le consider cartile anului in poezie. Va sugerez sa puneti la dispozitia celor care acceseaza agentia de carte un link pentru comentarii din partea cititorilor. Eu as putea sa postez acum un comentariu la volumul Paznicul ploii de Adrian Alui Gheorghe, care e o carte construita dupa toate regulile unei carti de poezie, dupa tensiunea textelor, dupa o stiinta a constructiei. La proza ma opresc la Un om din Est, de Ion Grosan care excede discutiile din jurul cazului Grosan.

  2. Domnule Mircea Ifrim, vă aştept cu cronicile domniei voastre pe care le putem posta în secţiunea „postcard”. Adresa mea de email este:cipariu@yahoo.com . Cu cele mai bune gânduri, Dan Mircea Cipariu

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro