“Mr. Peanut” de Adam Ross, inclus în topul celor mai bune cărţi ale anului 2010 în SUA

dec. 8th, 2010 | By | Category: Postcard

De curând, Editura Polirom a publicat volumul de debut “Mr. Peanut” de Adam Ross, în traducerea Ioanei Văcărescu, colecţia “Biblioteca Polirom”. Inclus de The New York Times pe lista celor mai bune cărţi ale anului 2010 în Statele Unite, alte două publicaţii l-au nominalizat în topul celor mai bune cărţi, respectiv The New Yorker şi The Economist.


“Mr. Peanut” este considerată una dintre cele mai bune cărţi de debut ale anului în Statele Unite. Critici de la cele mai importante publicaţii de peste Ocean au întâmpinat cu entuziasm apariţia romanului: „Un debut cum rar mai vezi” (Publishers Weekly), „Un roman flamboaiant, minunat scris” (Philadelphia Inquirer), „Un roman diabolic de complicat, un roman inteligent scris, amuzant şi – când apuci să-i dai de cap – nespus de trist” (bookgeeks.co.uk), totul culminind cu aprecierea extrem de favorabilă pe care celebru Stephen King a făcut-o cărţii: „De la “Cui i-e frica de Virginia Woolf?” încoace, nimeni n-a mai îndrăznit să intre în partea întunecată a unei căsnicii precum Mr. Peanut… o carte atât de fascinantă, că-ţi dă fiori.” .

David Pepin şi-a iubit soţia de când s-au întâlnit, la colegiu, la un curs despre Alfred Hitchcock. După treisprezece ani de căsnicie, tot nu-şi poate imagina viaţa fără ea, însă e obsedat de eventualitatea morţii acesteia. Când, printr-un concurs misterios de împrejurări, Alice chiar moare, David este principalul suspect, deşi, din câte descoperă detectivii Hastroll şi Sheppard, persoana direct implicată este un personaj bizar, care şi-a luat numele de Mobius. Asemenea gravurilor lui Escher, care inspiră jocurile video pe care le creează David, firele narative ale romanului formează figuri complicate şi înşelătoare, răsturnări de perspectivă spectaculoase, născând îndoieli în mintea cititorului: oare chiar e posibil să cunoşti pe cineva pe deplin? Crima şi căsnicia pot fi uneori faţa şi reversul aceleiaşi medalii?

„Iată un debut cum rar mai vezi. Un stil minunat, ce combină dragostea şi tortura pentru a crea un vârtej narativ acaparator, alături de un subiect izvorât dintr-o dragoste ucigătoare. Aşa se naşte o carte aspră şi sublimă, înfiorătoare şi curajoasă.”(Publishers Weekly)

Adam Ross
s-a născut la New York şi a studiat la Trinity School şi Vassar, lucrând ca actor încă din copilărie şi, mai târziu, după colegiu, devenind jurnalist. În 1995 se mută în Nashville cu soţia şi cele două fiice, scriind reportaje şi recenzii de cărţi şi filme în Nashville Scene. “Mr. Peanut” este primul său roman. Ţine cursuri de creative writing la universităţile din Hollins şi Washington.

Număr de vizualizări :1802


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro