“Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” de Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, lansat la Librăria Triptic

dec. 8th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 10 decembrie 2010, ora 19:00, la Librăria Triptic (str. Alecu Russo nr. 8, Bucureşti) se lansează volumul “Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” de Vasile Ernu şi BogdanAlexandru Stănescu, Editura Polirom (2010), colecţia “Duplex”. Moderator: Ovidiu Şimonca.

Pretextul epistolarului e o controversă literară de genul „care e cel mai mare autor”, Nabokov sau Gogol? Urmează consistente notaţii despre literatură, lecturi, opere şi autori majori, de la cei ai literaturii ruse, între care Gogol sau Andrei Platonov, la cei de limbă engleză, precum James Joyce. Mizele nu sunt însă exclusiv literare, dacă asociem, potrivit uzului autohton, literarul cu esteticul. Căci un punct esenţial al dialogului celor doi e tocmai o anumită opoziţie între latura estetică şi cea socială ori, mai ales, politică a literaturii.

„Ceea ce-i desparte nu-i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei şi evadează în teorie, Stănescu e «bolnav» de revelaţia sensului, a textului cu deschidere în infernul oricărei frumuseţi. Pentru Ernu, poezia e o problemă de viaţă şi de moarte, pentru Stănescu «doar» o contaminare. Febrili, scrupuloşi, oricum ciudaţi «pentru situaţia în care ne găsim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov…Ca în toate poveştile bune, nu vom cunoaşte sfârşitul acestui «pariu infantil». Ca în toate poveştile bune, va exista însă un «deodată» când inima începe să bată cu putere (i-am investigat pe cei mai mari dintre cei mari – nici unul nu ocoleşte acest moment cardiac)…” (Radu Cosaşu)

Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj‑Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă şi HotNews, precum şi rubrici permanente în revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. A debutat cu volumul “Născut în URSS” (Polirom, 2006; ed. a II-a, 2007), care a apărut în 2007 la editura Ad Marginem din Rusia şi în 2009 la editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria. Cartea este în curs de apariţie la editurile Akal din Spania, Hacca din Italia, L’Harmattan din Ungaria şi Sulakauri din Georgia. “Născut în URSS” a fost nominalizat la Premiul de debut al revistei Cuvântul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator Cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost de ase­menea distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. Alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Tichindeleanu, Vasile Ernu este coordonatorul volumului “Iluzia anticomu­nismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu” (Cartier, 2008). În 2009 publică la Polirom volumul “Ultimii eretici ai imperiului”, în curs de apariţie la editura Ad Marginem din Rusia.

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) a lucrat ca junior editor la Ziarul de duminică, începând cu anul 2000. Din acelaşi an a devenit redactor şi cronicar literar principal al revistei Luceafărul. A publicat cronici literare, neîntrerupt, în cele mai importante reviste culturale. De asemenea, a publicat poezie, proză şi eseu în Adevărul literar şi artistic, Luceafărul şi Ziua literară. Din 2004 a devenit producător executiv al emisiunii “Parte de carte” realizate de Cristian Tabără la ProTV. Din 2005 a fost angajat ca redactor-şef al colecţiei „Biblioteca Polirom”, pentru a deveni director editorial în 2006. Este prezent cu un eseu în antologia “Generaţia 2000” (Pontica) şi cu proze în antologiile “Primul meu fum”, “Prima mea călătorie în străinătate” şi “Prima mea carte” (ART, 2010).

Număr de vizualizări :1650


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro