“Memoriile unui nărod tembel – Beţie sufletească” şi “Memoriile unui nărod tembel – La Răscruce de suflete” de D.H. Silvian

dec. 22nd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI au apărut volumele “Memoriile unui nărod tembel – Beţie sufletească” şi “Memoriile unui nărod tembel – La Răscruce de suflete” de D.H. Silvian.

Cu capul în nor, cu picioarele bine înfipte în pământ, cu o inimă fără hotare, D.H. Silvian vă lasă să simţiţi dualismul dintre vis şi cotidian, dintre azi şi ieri şi mâine.

Printr-a sa “Beţie sufletească”, D.H. Silvian invită plin de generozitate cu speranţa de a dărui fiecăruia credinţa că nimic nu este imposibil. Dragoste, extaz, plâns, neputinţă, pasiune, optimism, sex, sarcasm, palme, strigăte, râs, străduinţă, împreună şi pe rând se scindează consecutiv şi se eliberează din a sa “culegere de halucinaţii romantice”.

Număr de vizualizări :3190


8 Comments to ““Memoriile unui nărod tembel – Beţie sufletească” şi “Memoriile unui nărod tembel – La Răscruce de suflete” de D.H. Silvian”

 1. Din început, de la primele cuvinte de deschidere, din primele litere tipărite, textul este premergător sau continuator al “discursului” poeziilor. Asta pentru că se potrivește fantastic cu totul în tot, într-un mod sferic. Sincer, corect și lucid, fără prea multe explicații, dar totuși foarte plastic și util. Cuvântul este excelent și foarte potrivit. Poeziile, unele dintre ele, și nu puține, m-au lăsat cu gura căscată. La propriu. Mi se pare inedită potrivirea versurilor. Actul este foarte lejer, nimic forțat, cu un simț deosebit, și al limbii și al fenomenelor, întâmplărilor, clarificate deja în adâncul sufletului tău. Inedită este și ideea pe care ai avut-o scriind despre o anumită stare sau fapt, banal în aparență, dar aprofundat în versuri tăiate pe măsură. Fapte la care puțini s-ar gândi să le treacă pe hârtie. Mai mult, admir pur și simplu modul de a scrie atât de mult despre iubire, fără nici o silabă care să dea în patetic. “Discursul”, în esență îmi apare curat, sincer, original, direct, prompt, sensibil în sensul cel mai bun. Inclusiv frustrarea, nu are nimic negativ în ea, totul curge, totul este înțeles și este descris și oferit cuiva, unui cititor care sigur a trecut sau va trece prin aceeași problemă. Totul este firesc, vizual, și se derulează ca o peliculă, exact cum trebuie scrisă viața și văzută poezia. Multă viață, multă iubire veritabilă, textul este viu, vivace. Plin de vitalitate și curaj. Ar mai fi multe de zis, dar eu am scris ce-am simțit mai adânc.

  Blanca Alina Pop

 2. D.H. Silvian spune:

  „Cu capul în nor…” Aș fi vrut eu să fie numai un nor, dar viața mi-a înșirat câțiva nori, nu numai unul.
  Așa că, a se citi : „Cu capul în nori…”

  D.H. Silvian

 3. Nadia Fărcaș spune:

  D.H. Silvian îşi găseşte un loc binevenit printre creatorii diasporei româneşti, scriind o poezie plină de sensibilitate, încărcată de simbolistica uşor simplificată a unui topos reconfigurat cu talent şi perseverenţă: cel românesc.

  Ion Vădan

  O poezie scrisă într-un stil îmbrăcat de memoriile și nostalgiile unor vârste stratificate contrapunctic în temele ei eterne: dragostea, blestemul, speranța, naşterea, nunta, moartea, bucuriile şi tristeţile vieţii.

  Ioana Micle

  Surprindem tablouri când rustice, când citadine, învăluite în misterul unei muzicalităţi calme, odihnitoare. Adecvarea limbajului selectat dintr-o recuzită specifică autorului la trăirile atât de caracteristic sufletului românesc este exemplară.

  Anda Dejeu

  Se întrevede printre versuri dorul de locurile natale, dorinţa evocatoare a unui spaţiu cu un inconfundabil specific românesc.

  Nadia Fărcaș

  D.H. Silvian este un elegiac ce pune într-o relaţie directă cuvântul cu propriile-i trăiri, în acorduri intens adecvate peisajului, cu flash-uri în lanţ dintr-o fotografie de grup şi evenimente desprinse dintr-o biografie personală.

  Alexadra Florea

 4. D.H. Silvian spune:

  În curând, volumul trei: ” Comice, dramatice, tragice și de demult „. Lectură plăcută !

  D.H. Silvian

 5. D.H. Silvian spune:

  Iar acum, în așteptarea volumului patru: „Din gând în cânt”. Cu generozitate…

  D.H. Silvian

 6. D.H. Silvian spune:

  volumul unu, volumul doi, volumul trei, volumul patru :
  pentru voi, pentru toți, pentru oameni care pot.

 7. D.H. Silvian spune:

  trec anii, vin vorbele, se adună, se strâng:
  deja volumul opt.

 8. D.H. Silvian spune:

  D.H. Silvian – opere scrise

  Memoriile unui nărod tembel – volumul unu
  Beţie sufletească – o culegere de halucinații romantice
  2010 Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca

  Memoriile unui nărod tembel – volumul doi
  La răscruce de suflete – sfaturi ieftine, dar nu chiar gratuite
  2010 Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca

  Memoriile unui nărod tembel – volumul trei
  Comice, dramatice, tragice și de demult – momente, conversații, terapie
  2011 Editura Tracus Arte, București

  Din gând în cânt – volumul patru
  2012 Ediție de autor – poezii și alte cele

  Picături – volumul cinci
  2013 Ediție de autor – un alt volum / poezii și multe cele / un interviu fără întrebări

  Conversație – cuvinte dulci, vorbe flămânde
  2014 Ediție de autor – o piesă de teatru / o schiță / o scriere cu Liliana Moldovan

  Vorbe – volumul șapte
  2015 Ediție de autor – gânduri ce se desprind

  Iarăși – volumul opt
  2015 Ediție în construcție

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro