spot_img

VORBE GRELE

Cuvinte grele,

Vorbe urâte,

Duceţi-vă-n noaptea

Care vă poartă.”

(Bacovia)

Aseară, la Antena 3, post pe care, îndeobşte,-l frecventez (deoarece combate bine!), la emisiunea dlui M. Gâdea (mioritismul căruia, fonetic, îl face să pronunţe bleo în loc de bleu, alias blö), dnii Andrei Cornea şi Mircea Cărtărescu au făcut obiectul unor comentarii pe cât de ignare, tot pe atât de scandaloase.

Cu excepţia a doi invitaţi: dl Lucian Mândruţă, mult mai acasă în domeniul literar, ca şi, dacă ţin bine minte, dl Mugur Ciuvică, a cărui intervenţie, în cazul Păunescu, a fost una de ordin strict politic, – s-a emis, acolo, aberaţia cum că, pe lângă răposatul Păunescu, poetul nostru „naţional” (!), autorul Levantului n-are nici urmă de talent, iar dl Andrei Cornea e o… râmă!

Pesemne,-i numai pierdere de vreme să le aduc la cunoştinţă acestor domni cu totul în afara unei minime instrucţii literare (căci de una filosofică, nici vorbă), că Mircea Cărtărescu este unul dintre marii noştri scriitori, sau că Andrei Cornea, pe lângă faptul că-i un  eseist de prima mână, este un veritabil erudit, traducător şi exeget al unora pe nume Aristotel sau Platon.

Ştiu bine că această intervenţie îmi va dăuna grav… sănătaţii; dar, cum domnii despre care fac vorbire, este clar că   nu-şi vor cere scuze de la autorii amintiţi, mă scuz, în numele lor, eu (care, altminteri, n-am nicio relaţie cu „deontologii”, necum cu CNA-ul).

Şerban Foarţă

8 noiembrie a. c.

Articole recomandate

11 COMENTARII

  1. stimabile, ati vrut sa le spuneti proctologi. ma mir ca ati rezistat sa vizionati o emisiune plina de flatulenta…

  2. astea sunt avantajele şi virtuţile ignoranţei. ei vor fi fericiţi! principiile lor estetice sunt „e frumos ce-mi place mie, nu-i frumos ce-ţi place ţie”. aici se asemănă cu omul în pulăver „bleo” sau „blio” sau cum o fi fiind… nu vă enervaţi, e doar câinele meu, şoricarul…

  3. Din nefericite pentru frumoasa noastra tara,.. se pare ca ne indreptam tot mai mult spre incultura, fiind acest femomen provocat si promovat de catre sitemul care ne guverneaza,..care ne conduce,.. banul fiind singura lor valoare si arma ca sa ne stapaneasca, ca sa ne controleze, ca sa ne subjuge si ca sa ne fure tot, pana si talentul; ei, sunt in stare sa anihileze adevaratele valori ale culturii, singurele care ne dau inca identitatea noastra romaneasca, dar raman tot mai putine. Ignoranta este cel mai mare dusman al inteligentei.

  4. Buna ziua. Imi pare tare rau ca n-ati apucat sa intrati ieri in direct cu poetii la Antena 2. I-am avut pe Vladareanu si Komartin, plus Brumaru prin telefon. Au spus lucruri de bun simt si chiar s-au uitat oamenii. Poate alta data…

  5. Stimate domnule Lucian Mândruţă,
    regret şi eu că n-am putut participa la emisiunea dvs., nefiind cu totul refăcut după o boală agasantă (şi,
    aşadar, neprea în stare să, cum se spune azi, „socializez”), dar vă felicit, pe această cale, pentru micul renghi jucat, alaltăieri, beoţienilor ce-l confundau, fără probleme, pe fie-iertatul Păunescu cu Nichita! Nu spun că trebuie să ştii absolut toată poezia celor doi; dar o minimă ureche muzicală, un fler, o „bănuială” tot trebuie să ai, ca să nu confunzi graţia, câtă şi când este, nichitiană cu pasul de manevră sau marş a cestuilalt. Să nu confunzi harfa eoliană sau clavecinul cu trombonul!

  6. Sau, mai simplu, dacă nu ştii, stai în banca ta. Dar boala datului cu părerea e contagioasă…
    Dincolo de literatură, războiul ascunde un sîmbure politic. Atît Cornea, cît şi Cărtărescu sînt pro-băsescieni. Păunescu, reînviat în moarte pe gustul maselor şi prin contrast, mai erodează un pic electoratul portocaliu. Asta e, şi nimic mai mult. Se pregăteşte o mare victorie electorală de stînga.

  7. Draga Floriniaru,
    stau în banca mea, dacă doreşti, – din care n-am să fac, cu tine, banking!
    Te intreb doar un lucru: să fi ajuns mai rău ca Bulă, în banca (sau în bancul) lui, încât să ne gândim la ştii tu ce, chiar şi atunci când ni se flutură un ditamai tramvaiul pe la nas?!
    Să fie vorba tot de omu-n bleo (!), când îl scuipăm pe Cărtărescu (pe Cărtărescu, NU pe CărtărĂscu!!!) şi-l facem „râmă” pe un altul?
    Oare ce-are sula-n coastă cu subprefectura noast’ă?
    Nu vezi că suntem comici (ai micilor ecranii!) când confundăm valoarea cu biata oranjadă?
    Să te învăţ un cântec: Vine stânga, aoleo,/ Să-l bocim pe omu-n bleo!
    Dar, vorba lui Eluard: Pământu-i albastru ca o portocală…

  8. Revin cu un addendum:
    cenaclul Flacăra, după cum ştim (dacă mai ştim), se încheia apoteotic cu un interminabil „vivat!”. Azi, când se reproduce encomiumul acesta, peste „trăiască Ceauşescu” se sare cu dezinvoltură:
    Trăiască România,
    trăiască tricolorul,
    trăiască puncte-puncte,
    măria sa poporul!
    Am putea să umplem lacuna semnalată cu un alt nume, cu Băsescu, de o pildă, – numai că se strică ritmul şi măsura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508