Turneu de lansări Doina Uricariu

nov. 20th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 21 noiembrie 2010, ora 14:00, la standul Editurii Polirom, în cadrul la Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus are loc lansarea volumului “Maxilarul inferior” de Doina Uricariu. Prezintă prof. dr Livius Ciocârlie, Mihai Şora, Daniel Cristea-Enache, Andrei Şerban şi Preşedintele Emil Constantinescu. Totodată, pe 25 noiembrie 2010, ora 18:00, la Facultatea de Litere, sala de lectură, va avea loc o nouă lansare. Romanul (volumele I şi II) va fi prezentat de Carmen Muşat şi Paul Cernat. Pe 29 noiembrie 2010, ora 18:00, la Librăria Dalles din Bucureşti va avea loc o nouă lansare, unde va vorbi prof. dr. Eugen Negrici.

Aparent scris la două mâini, “Maxilarul inferior” reuneşte amintiri ale autoarei, convorbirile purtate cu regina Ana, dar şi cu alţi membri ai Casei Regale, de la regele Mihai (Doina Uricariu i-a luat primul interviu după 1990) la principesa Margareta. Avându-l în prim-plan pe tatăl autoarei, dar şi numeroase personalităţi întâlnite în varii contexte, volumul prezintă şi un tablou al anilor grei ai comunsimului. Convorbirile cu regina Ana se constituie într-o veritabilă istorie a secolului XX european, ca şi a caselor regale din Europa acelui secol. Cartea este, după cum mărturiseşte autoarea, povestea vieţii acesteia, a călătoriilor şi lecturilor ei, a părinţilor, alcătuită din poveştile altora cu care s-au intersectat: regina Ana, regele Mihai, Pan Halippa, generalul Macici etc.

Doina Uricariu (n. 1950, Bucureşti) este poetă şi eseistă. Este membră a mai multor asociaţii ale scriitorilor: Uniunea Scriitorilor din România, PEN Club, Societatea Culturală Europeană. A debutat editorial în 1976 la Cartea Românească, cu un volum de versuri. Până în prezent a publicat nouă volume de poezie, distinse, între altele, cu premiul Uniunii Scriitorilor din România. A publicat de asemenea eseuri şi studii de critică literară despre Jeni Acterian, Emil Botta etc., interviuri şi reportaje în diverse periodice din ţară. Teza sa de doctorat despre Nichita Stănescu, susţinută la Universitatea Bucureşti, a fost publicată în 1998 la Editura Du Style, cu titlul “Nichita Stănescu. Lirismul paradoxal”.

Număr de vizualizări :1640


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro