Numărul şase al Revistei Europa din Novi Sad propune cititorilor – “Regionalismul”

nov. 30th, 2010 | By | Category: Postcard

De curând, a apărut numărul şase al revistei de ştiinţă şi artă în tranziţie „Europa”, tema acestui număr fiind „Regionalismul. Revista a fost fondată în anul 2008, la Novi Sad, în Serbia, de scriitorul Pavel Gătăianţu.

“Europa îşi vede viitorul spre un echilibru dintre concurenţă şi colaborare, iar eforturile umane sunt direcţi­onate spre încercările de asigurare a dezvoltării echilibrate a teritoriilor, pentru că, dacă doar piaţa ar regla re­laţiile economice, atunci capitalul sau bogăţiile ar fi concentrate la nord şi vest, iar sărăcia – în est şi sud. Aşa medita Jacques Deloire, fostul preşedinte al Comisiei Europene de acum două decenii.

Gorgy Konrad, în una din cuvântările sale, susţinea că viitorul Europei poate fi clădit şi prin colaborarea oraşelor europene. De fapt, ţelul principal al regionalismului este unificarea standardului de viaţă al locuitori­lor, micşorarea migraţiilor. De aici şi mai multe proiecte transfrontaliere ca răspuns la această constatare.

Regionalismul este legat şi de o mai mare autonomie a teritoriilor respective, fapt care uneori trezeşte şi unele suspiciuni la nivelul elitelor politice existente, astfel că termenii de regionalism şi descentralizare nu sunt întodeauna priviţi cu ochi buni. Din această cauză sunt puţine cercetări în acest domeniu din zona unde este publicul nostru ţintă. Acesta a fost şi încă un motiv să deschidem spre dezbatere o astfel de temă.

În rest, începând cu luna iulie anul curent revista noastră este indexată în BDI (Baza de Date Internaţionale) CEEOL în Germania. Am ieşit şi noi pe piaţă, în ton cu exigenţele pe care le aduce tranziţia.”, a scris Pavel Gătăianţu, redactorul-şef al revistei Europa.

Număr de vizualizări :1804


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro