spot_img

Matei Vişniec despre “Motivaţiile scriiturii dramatice: misterele cotidianului”

Astăzi, 23 noiembrie 2010, ora 17:00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Bdul. Dacia nr. 12, Bucureşti), în cadrul “Conferinţelor MNLR” are loc dezbaterea “Motivaţiile scriiturii dramatice: misterele cotidianului”, susţinută de Matei Vişniec, urmată de lansarea volumului „Oraşul cu un singur locuitor” de Matei Vişniec, Editura MNLR. Totodată, are loc vernisarea unei expoziţii de afişe de teatru. Amfitrionul serii: Ioan Cristescu.

Matei Vişniec (n. 1956, la Rădauţi) a debutat cu volumul de versuri “La noapte va ninge”, în 1980. Fără a renunţa la poezie (a mai publicat încă două cărţi de poeme, “Oraşul cu un singur locuitor”, 1982, şi “Înţeleptul la ora de ceai”, 1984), a început să scrie concomitent şi teatru; din întinsa producţie de atunci, neagreată de oficialităţile vremii, a mai apucat să-şi prezinte o piesă, pe la jumatatea anilor ’80, într-unul din ultimele cenacluri ale tinerilor scriitori bucureşteni („Cenaclul din Tei”), dar curând după aceea avea să rămână în Occident. S-a stabilit la Paris din 1987. După 1990, lui Matei Vişniec i s-au reprezentat numeroase piese şi în România, unde fusese după plecare un autor interzis. La editura Cartea Romaneasca i-au fost tiparite, în 1996, două volume conţinând literatura lui dramatică din anii ’80 scrisă în limba română (“Păianjenul în rană”; “Groapa din tavan”). La aceeaşi editură a apărut, în 1998, o primă culegere de piese scrise de Matei Vişniec mai întâi în franceză şi apoi traduse în română de autor (“Teatru descompus”). Dintre scrieri: “Ţara lui Gufy”, 1992; “Angajare de clown”, 1993; “Und was soli mitt dem cello geschehen” (Şi cu violoncelul ce facem?), Frankfurt, 1994; “Du pain plein Ies poches” (Buzunarul cu pâine), Lyon, 1994; “Trois nuits avec Madox” (Trei nopţi cu Madox), Belgia, 1995; “L Histoire des ours panda racontee per un saxophoniste qui a une petite amie a Francfort” (Povestea urşilor panda auzită de la un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt), Lyon, 1995; “Les partitions frauduleuses si Petit boulot pour vieux clown” (Partiturile frauduloase şi Angajare de clown), Paris, 1995; “Văzătorule, nu fi melc”, Bucuresti, 1996; Teatru, I-II, Bucureşti, 1996; “Theatre decompose ou l Homme poubelle” (Teatru descompus sau Omul-ladă-de-gunoi), Paris, 1995; “Les chevaux a lafenetre,” Paris, 1996; “Paparazzi ou la chronique d un lever du soleil avorte” (Paparazzi sau cronica unui apus de soare avortat), Paris, 1996; “Le dernier Godot” (Ultimul Godot), Lyon, 1996; “Lettres aux arbres et aux nuages, Paris, 1997; “Du sexe de la femme comme champ de bataille dans la guerre en Bosnie” (Despre sexul femeii – un câmp de luptă în războiul din Bosnia), Paris, 1997; “Comment pourrais-je etre un oiseau?” (Cum aş putea să fiu o pasăre?), Paris, 1997; “Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt şi Negustorul de timp”, 1998; “Petit boulot pour vieux clown” (Angajare de clown), “L histoire des ours panda rancontee par un saxophoniste qui a une petite amie a Francfort”, 1998, “Domnul K eliberat”, 2010 ş.a.

A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru “Cea mai bună carte de poezie”, pentru volumul “Înţeleptul la ora de ceai” (1984), Premiul UNITER pentru “Cea mai bună piesă românească a anului”, pentru piesa “Angajare de clovn” (1991), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Dramaturgie (1992), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Dramaturgie, pentru piesa “Omul cu o singură aripă” (2006).

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Ce mi-ar fi placut sa merg astazi la Muzeului National al Literaturii Romane sa particip la asemenea manifestare, Matei Visniec imi place cum scrie! Am alt program! Acum un an, in decembrie, la Iasi, am vazut spectacolul cu piesa „Negustorul de timp”care mi-a placut . Multumim, Alexandru pentru aceasta stire!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508