Evenimente marca Radio România Cultural la Gaudeamus

nov. 16th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 18-22 noiembrie 2010, Radio România Cultural a pregătit celor prezenţi la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus o serie de proiecte speciale, emisiuni în direct, transmisii de la faţa locului, concursuri şi dezbateri, jocuri şi ateliere creative. Totodată, sub sloganul “Când găseşti o carte în oraş, fă-o să circule’’, Radio România Cultural lansează „Bookcrossing” în România!

În perioada 19-21 noiembrie 2010 vor fi puse în circulaţie în cadrul unor lansări la târgul de carte, câteva zeci de cărţi şi vor fi deschise câteva zone de tranzit („crossing zones”), care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană.

Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural de la Târgul Gaudeamus, vineri (19 noiembrie), sâmbătă (20 noiembrie) şi duminică (21 noiembrie), începând cu ora 12.15. Vor fi invitate personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor  partenere – Humanitas, Curtea veche şi Polirom şi reprezentanţi ai partenerilor RRC – Metrorex şi RATB. Amfitrioni vor fi realizatorii emisiunilor de actualitate ale postului: Elena Vlădăreanu şi Matei Martin,  Anca Mateescu şi Dana Pitrop, Dana Ivanov şi Radu Croitoru.

RRC şi-a propus să aducă la cunoştinţă prompt tot ceea ce se întâmplă la cel mai important târg de carte din sud-estul Europei, să dezbată problemele pieţei editoriale şi să fie conectat la noile apariţii editoriale, iar două dintre cele mai interesante emisiuni ale Radio România Cultural îşi mută studiourile la ROMEXPO: „Timpul prezent’’, cu Elena Vlădăreanu şi Matei Martin, şi “Noua revistă vorbită” cu Adela Greceanu.

Dimineţile vor fi dedicate însă celor mai tineri ascultători RRC, care se vor juca de-a literatura la Salonul de carte pentru copii “Ion Creangă”, în cadrul atelierului coordonat de Ligia Necula, de vineri până duminică, de la ora 10.00.

Sâmbătă, 20 noiembrie 2010, între orele 10.00 şi 12.00, va avea loc un recital de poezie susţinut de laureaţii concursului “Se caută cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş” (ale căror poezii au fost publicate în antologia “Cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş”). Amfitrionul acestui recital este coordonatorul proiectului- scriitorul Dan Mircea Cipariu. Partener media: www.agentiadecarte.ro

Iniţiatorul şi organizatorul proiectului „Se caută cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş” este ONG-ul Ajutor REAL. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor -Filiala Bucureşti şi I.S.M.B.

Duminică, 21 noiembrie 2010, între orele 10.00 şi 12.00, este programat un atelier de scriere creativă, cu participarea elevilor Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu” din Bucureşti, împreună cu prof. Marilena Şerban. Invitat special al atelierului „Jocul de-a literatura” va fi scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Duminică, 21 noiembrie 2010, de la ora 11.00, în spaţiul de evenimente 7.70 de la ROMEXPO, vor fi prezenţi câştigătorii din Bucureşti, Fundulea, Craiova, Cluj, Constanţa, Timişoara, Iaşi şi Reşiţa ai Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, ediţia a VIII-a, o competiţie adresată elevilor din ultimul an de liceu, care are drept scop stimularea lecturii în rândul adolescenţilor.  Evenimentul a fost propus de echipa Gaudeamus si postul Radio România Cultural. Realizator. Prezentator: Mirela Nicolae.

Pentru că piaţa muncii din Romania se confruntă cu probleme legate de nivelul scăzut al performanţei economice,  de gradul scăzut de calificare a forţei de muncă si nivelul mic al participării angajaţilor la programele de formare profesională continuă, Radio România Cultural vă invită să discutaţi despre piaţa muncii – sistem integrator al pieţelor de carte şi şcolară. O manifestare prezentată şi realizată, de asemenea, de  Mirela Nicolae, duminică, 21 noiembrie 2010, de la ora 12,30, în spaţiul de evenimente 7.70 de la ROMEXPO.

Bookcrossing

La adresa bookcrossingrrc.radiocultura.ro, prin intermediul unei secţiuni speciale Bookcrossing, se pot urmări traseele unor cărţi care vor trece din mână în mână, după principiul „citeşte şi dă mai departe”. Reconstituind aceste trasee, se vor scrie cu ajutorul dvs. poveştile unor cărţi, pe care le veţi putea urmări în emisiunile Radio România Cultural.

Ascultătorii Radio România Cultural sunt invitaţi să lanseze cărţile lor la Bookcrossing. Pentru aceasta trebuie să le înregistreze pe www.bookcrossing.com şi să le introducă în lista de cărţi aflate în circulaţie în România, pe www.radiocultura.ro/bookcrossingrrc.

Cel mai bun răvaş în sticlă, în vremurile moderne, e o carte; ea poate parcurge drumul dintre doi necunoscuţi care descoperă că au, tocmai prin acea carte, foarte multe lucruri în comun. Principiul din spatele Bookcrossing stă la baza unei modalităţi originale prin care Radio România Cultural iniţiază o campanie de încurajare a lecturii în România.

Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiect internaţional care se bazează pe participarea şi pe iniţiativa cititorilor. Cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care e înregistrat pe www.bookcrossing.com şi un set de instrucţiuni. Dacă găsiţi o carte Bookcrossing lăsaţi-ne un mesaj pe  www.radiocultura.ro/bookcrossingrrc şi repuneţi-o în circulaţie, în spaţiile de tranzit din oraş.

În prezent, www.bookcrossing.com are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă, în întreaga lume. Proiectul a stârnit în mod special un interes în Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Canada şi Japonia, ţări care au rezervate pe site secţiuni speciale. Dicţionarul Concise Oxford a înregistrat „bookcrossing” ca un cuvânt nou.

La rândul ei, România va avea, la iniţiativa Radio România Cultural, o secţiune specială pe www.bookcrossing.com! În lunile care urmează, Radio România Cultural va continua să deschidă noi spaţii de tranzit în Bucureşti.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi pagina web a Radio România Cultural: http://www.radioromaniacultural.ro

Număr de vizualizări :2098


2 Comments to “Evenimente marca Radio România Cultural la Gaudeamus”

  1. violeta filip spune:

    voi incerca sa ajung si eu la evenimentul de sambata…

  2. purdea spune:

    Ideea este foarte buna .Vreau sa particip si eu dar nu stiu cum.Am revenit la bunul obicei de a citi.Cartile sunt totusi scumpe.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro