„Maestrul este în viaţă!”

nov. 3rd, 2010 | By | Category: La Țintă!

Pe email şi pe sms am primit, în cursul zilei de miercuri, 3 noiembrie 2010, mai multe veşti contradictorii despre Adrian Păunescu. Inima unuia dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani a fost subiectul numărul unu al ştirilor şi al îngrijorării opiniei publice. Amintesc aici ca probă de neatacat pentru audienţa naţională a operei lui Adrian Păunescu antologia de poeme din 1978, apărută în colecţia BPT, „Poezii de până azi”, cu o prefaţă de Eugen Barbu şi o postfaţă de Şerban Cioculescu, un record mondial nedoborât pentru tirajul unei cărţi de poezie: 155.000 exemplare! Întâi vestea stopului cardiac petrecut la patru dimineaţa, apoi informaţiile neconfirmate oficial despre faptul că poetul a trecut barierele morţii clinice. Spre seară, vocea profesorului cardiolog Şerban Brădişteanu a adus speranţa în casele a milioane de români: „Maestrul este în viaţă. A suferit o oprire cardiacă, a fost resuscitat, cordul în momentul ăsta funcţionează, este asistat respirator prin intubaţie şi circulator”. Un scriitor, cu atât mai mult în cazul unui mare scriitor cum este Adrian Păunescu, trece de limitele vieţii şi ale morţii prin opera sa literară. El reuşeşte prin opera sa literară să rămână permanent în viaţă, cu o inimă din cuvinte care pulsează, mereu şi mereu, sentimente, idei, viziuni şi spiritualitate.

La decernarea Premiilor Contemporanul de miercuri după-amiaza, Sorin Roşca Stănescu a spus că inima lui Adrian Păunescu a încetat, la un moment dat, să mai bată, apoi a fost supusă unor manevre de resuscitare. Sorin Roşca Stănescu a mărturisit că fanii CorectBooks.ro  de pe facebook i-au cerut să vândă în format electronic operele scrise a doi autori români: Mircea Eliade şi Adrian Păunescu. Chiar înainte de a fi internat în spital, Adrian Păunescu ar fi trebuit să semneze cu CorectBooks.ro.

La aceleaşi amintite Premii Contemporanul, unul dintre laureaţi, Alex. Ştefănescu, a făcut o pledoarie pentru iubire. Criticul literar s-a arătat surprins de feţele urii care se arată tot mai mult şi mai perfid în lumea noastră literară. Citind multe comentarii grobiene sau total neavenite la ştirile despre starea critică a lui Adrian Păunescu, mi-am amintit de feţele urii întrupate în chip de nickname anonim pe reţeaua web.

Adrian Păunescu are şi operă literară, şi are şi operă socială. Legea 118/2002 privind instituirea indemnizaţiei de merit pentru 1500 de personalităţi române de prestigiu ale ştiintei, culturii şi sportului, personalităţi ce primesc lunar echivalentul a trei salarii minime brute pe ţară, este una dintre marile bătălii câştigate de Adrian Păunescu pentru elitele României! Pentru mine, Adrian Păunescu va fi mereu un poet viu!

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :2283


5 Comments to “„Maestrul este în viaţă!””

 1. alexandru petria spune:

  O frumoasa pledoarie pentru normalitate.

 2. Dragă Alexandru Petria, mă bucur că aderi la…normalitate şi, mai cu seamă, la pledoaria mea antiURĂ…

 3. Sorina Ivascu spune:

  Imi era teama ca adevarata valoarea va fi trecuta in umbra, locul fiindu-i luat de sclipiri de moment. Acest lucru arata ca mai sunt romani care stiu sa aprecieze personalitatile perene si sa le arate imaginea cuvenita. Adrian Paunescu va ramane un Maestru! Felicitari pentru atitudinea din articol!

 4. Stimată Doamnă Sorina Ivaşcu, vă mulţumesc pentru mesaj, unul care îmi dă speranţa că nu totul se tabloidizează în jurul meu…

 5. Sorina Ivascu spune:

  Din pacate, acesta a fost ultimul mesaj scris de mine, cu referire la el, cata vreme mai era inca in viata. Azi e printre cei nemuritori. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro