Thriller: “Povestea lui Edgar Sawtelle” de David Wroblewski

oct. 18th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura RAO a apărut volumul “Povestea lui Edgar Sawtelle” de David Wroblewski, un thriller în traducerea Oanei Barbelian şi Andreei Şeler.

“Mi-a plăcut la nebunie Povestea lui Edgar Sawtelle. Am închis cartea cu regretul acela pe care îl simt cititorii după ce au trăit experienţa celor mai bune naraţiuni. Te gândeşti: s-a sfârşit şi nu voi mai avea parte de o carte atât de bună pentru mult, mult timp… În definitiv, asta nu e o carte despre câini sau despre preaiubita Americă – deşi este o capodoperă a literaturii americane. Aceasta este o scriitură despre sufletul omenesc şi despre misterele care sălăşluiesc înlăuntrul său, înţelese, dar imposibil de exprimat prin cuvinte. Un roman minunat, plin de mister, lung şi plin de satisfacţii: cititorii care vor citi această carte vor intra pe tărâmul unei lumi mult mai bogate decât cea reală. Îi invidiez pentru această călătorie. Eu nu recitesc prea multe cărţi, pentru că viaţa e prea scurtă, dar, cu siguranţă, pe aceasta o voi reciti.”, a scris Stephen King.

Născut mut şi vorbind doar prin semne, Edgar Sawtelle duce un trai idilic alături de părinţi la ferma lor din partea cea mai îndepărtată a nordului Wisconsinului. Vreme de mai multe generaţii, familia Sawtelle a crescut şi a dresat o rasă imaginară de câini de companie întruchipaţi de Almondine, prietena şi aliata de-o viaţă a lui Edgar. Întoarcerea neaşteptată a lui Claude, unchiul luiEdgar din partea tatălui, tulbură însă casa, odinioară paşnică, a familiei Sawtelle. Când tatăl lui Edgar moare pe neaşteptate, Claude se implică uşor-uşor în treburile fermei şi reuşeşte, în acelaşi timp, să câştige şi dragostea mamei lui Edgar. Cu inima frântă şi tulburat de tot ce se petrece în jurul lui, Edgar încearcă să demonstreze că unchiul lui a avut ceva de-a face cu moartea tatălui său, dar planul lui eşuează în mod spectaculos. Forţat să plece în sălbăticia de dincolo de graniţele fermei, Edgar se maturizează în această lume ostilă în care e nevoit să se lupte din răsputeri pentru a-şi salva viaţa şi pe cea a celor trei câini care îl însoţesc.

David Wroblewski este un povestitor foarte iscusit, iar scenele create de el – viaţa din pădurile sălbatice din nord, schimbarea anotimpurilor, descrierea detaliată a unui hambar tipic american, viziunea din timpul unei ploi ca de sfârşit de lume – contribuie la construirea extreme de realistă a epopeii acestei familii, în care se explorează foarte inteligent limitele limbajului, pentru a se ajunge în final la o carte modernă şi, în acelaşi timp, clasică. David Wroblewski a crescut în zona rurală a Wisconsinului, nu departe de Rezervaţia Naţională de la Chequamegon, unde se petrece acţiunea “Poveştii lui Edgar Sawtelle”. Şi-a obţinut diploma de master în Arte în cadrul Programului pentru Scriitori Warren Wilson, iar în present locuieşte în Colorado cu partenera sa, scriitoarea Kimberly McClintock, şi câinele lor, Lola. Acesta este primul său roman.

Număr de vizualizări :1601


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro