Răzvan Rădulescu, printre cei 11 laureaţi ai Premiului UE pentru Literatură

oct. 6th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Comisia Europeană, Federaţia Europeană a Librarilor, Consiliul Scriitorilor Europeni şi Federaţia Editorilor Europeni au anunţat în data de 6 octombrie 2010, în cadrul Târgului de carte de la Frankfurt, câştigătorii Premiului anual pentru Literatură al Uniunii Europene. Premiul urmăreşte să atragă atenţa asupra unor noi talente şi să promoveze publicarea cărţilor acestora în diferite ţări, celebrând, în acelaşi timp, diversitatea culturală europeană. Autorii câştigători au fost desemnaţi de către juriile naţionale din cele 11 ţări selectate în acest an. Câştigătorii ediţiei 2010 a Premiului UE pentru Literatură sunt: Peter Terrin (Belgia), Myrto Azina Chronides (Cipru), Adda Djørup (Danemarca), Tiit Aleksejev (Estonia), Riku Korhonen (Finlanda), Iris Hanika (Germania), Jean Back (Luxemburg), Răzvan Rădulescu (Romania), Natasa Kramberger (Slovenia), Raquel Martinez-Gomez (Spania), Goce Smilevski (Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei). Premiile vor fi înmânate de către doamna Androulla Vassiliou, Comisarul pentru Educaţie, Cultura, Multilingvism şi Tineret, în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura la Bruxelles în data de 18 noiembrie 2010. (ştire actualizată)

Ieri, 6 octombrie 2010, la Frankfurt, scriitorul Răzvan Rădulescu a fost desemnat câştigătorul „Premiului European pentru Literatură” pentru romanul „Teodosie cel Mic”, publicat de Editura Polirom în anul 2006, în colecţia “Ego. Proză”. Răzvan Rădulescu a mai publicat la editura Polirom romanul “Viaţa şi faptele lui Ilie Cazane” şi este unul dintre cei mai de succes scenarişti români de astăzi. Filme precum „Marfa şi banii”, “Moartea domnului Lăzărescu”, “Hârtia va fi albastră” şi “Felicia, înainte de toate” (scenariu şi regie, în colaborare cu Melissa de Raaf) poartă semnătura sa.

Ieri, 6 octombrie 2010, s-au anunţat la Frankfurt numele scriitorilor câştigători ai “Premiului European pentru Literatură”, aflat la a doua ediţie, şi iniţiat de Comisia Europeană în anul 2008, pentru a promova diversitatea culturală şi dialogul intercultural în Europa.

Scriitorul Răzvan Rădulescu a obţinut Premiul European pentru Literatură pentru romanul „Teodosie cel Mic”, publicat de Editura Polirom în anul 2006, în colecţia Ego. Proză.

Direcţia Generală Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene a reales acelaşi consorţiu din 2009 să organizeze ediţia 2010 a acestui premiu: Federaţia Europeană a Librarilor, Consiliul European al Scriitorilor şi Federaţia Europeană a Editorilor de carte. Ceremonia de premiere va avea loc în luna noiembrie 2010.

România face parte din ţările selectate în 2010, alături de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxembourg, Slovenia, Spania şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Premiul European pentru Literatură are rolul de a atrage atenţia asupra creativităţii, diversităţii şi bogăţiei literaturii europene contemporane, de a promova circulaţia literaturii în Europa şi de a spori interesul cetăţenilor europeni pentru operele literare din alte ţări europene.

În 2009, 12 autori debutanţi din primul grup de ţări participante au fost premiaţi în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bruxelles. La ceremonie au participat preşedintele José Manuel Barroso, scriitorul suedez Henning Mankell, ministrul suedez al culturii, Lena Adelsohn Liljeroth şi Doris Pack, preşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Parlamentului European.

Premiul European pentru Literatură este cofinanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene. Programul sprijină proiectele de cooperare culturală transnaţională în care sînt implicate minim trei state participante la program. De asemenea, oferă sprijin pentru traducerea operelor literare şi este deschis tuturor sectoarelor culturale, cu excepţia audiovizualului, pentru care există programe separate.

Răzvan Rădulescu (n. 23 octombrie 1969) a absolvit Facultatea de Limbi Străine şi Academia de Muzică din Bucureşti. A debutat în volumul colectiv “Tablou de familie” (Editura Leka Brîncuş, 1995). Volumul “Viaţa şi faptele lui Ilie Cazane” (Editura Cartea Românească, 1997  Polirom, 2008) a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. A scris scenariile filmelor “Marfa şi banii” (2001, în colaborare cu Cristi Puiu), “Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003, în colaborare cu Cristi Puiu), “Hrană pentru peştii mici” (2004, în colaborare cu Cristi Puiu), Offset (2004, în colaborare cu Cristi Puiu), “Moartea domnului Lăzărescu” (2005, în colaborare cu Cristi Puiu), “Hîrtia va fi albastră” (2005, în colaborare cu Alexandru Baciu şi Radu Muntean), Felicia, înainte de toate (2009, scenariu şi regie, în colaborare cu Melissa de Raaf) A fost director artistic al revistei Elle Romania.

Număr de vizualizări :1817


2 Comments to “Răzvan Rădulescu, printre cei 11 laureaţi ai Premiului UE pentru Literatură”

  1. anonim spune:

    Felicitari! O performanta frumoasa. La mai multe!

  2. Cinabru spune:

    Felicitari !

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro