Astăzi, 6 octombrie 2010, ora 18.30, la Moskva Cafe (str. Moscovei nr. 8, Oradea) are loc o nouă ediţie a Clubului de lectură Institutul Blecher. La ediţia cu numărul XXVI vor citi poeţii Ioan Moldovan şi Viorel Mureşan. În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea volumului “Buchetul de platină” (Eikon, 2010) de Viorel Mureşan. Întâlnirea e moderată de Claudiu Komartin.
Ioan Moldovan debutează editorial în anul 1980, cu volumul de poezie “Viaţa fără nume”, prefaţat generos de Ion Pop, la editura „Dacia” din Cluj-Napoca. Urmează, în 1983, volumul “Exerciţii de transparenţă” la editura „Cartea românească”, căruia i se acordă premiul UTC pentru poezie, şi în 1989 volumul “Insomnii lângă munţi”, la aceeaşi editură (titlul propus, “Avantajele insomniei”, fusese respins de cenzură). În paralel, face parte din colectivul de colaboratori ai “Dicţionarului de scriitori români”, coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi şi Aurel Sasu, redactând peste 40 de articole. În primăvara anului 1989 se încheie perioada maramureşeană, una pe care o consideră fertilă şi despre care vorbeşte întotdeauna cu bucurie şi melancolie. În aprilie se mută la Oradea, fiind primit în redacţia celebrei reviste „Familia”, unde îl are coleg pe Ion Simuţ, el însuşi echinoxist; după evenimentele din decembrie 1989, pentru o scurtă perioadă, în redacţie vor lucra alţi doi echinoxişti – Virgil Podoabă si Gheorghe Perian, iar un al treilea, Traian Ştef, activând în această redacţie şi în prezent. În ianuarie 1990 este ales redactor-şef al „Familiei”. În 1993 îi apare volumul “Arta răbdării” (Ed. Dacia), pentru care primeşte Premiul Asociaţiei Uniunii Scriitorilor din Cluj-Napoca şi al revistei „Poesis” din Satu Mare. În 1997, apare “Avantajele insomniei”, antologie de autor (Ed. Helicon, Timişoara), premiul revistei „UNU” Oradea, în 1999, “Tratat de oboseală” (Ed. Clusium) şi “O uitare de texte”, antologie de autor cu o secţiune de şapte inedite (Ed. Axa, Botoşani, colecţia „La steaua – poeţi optzecişti”). În 2002, la împlinirea vârstei de 50 de ani, editura „Dacia” (director poetul Ion Vadan) îi tipăreşte volumul “Interioarele nebune”, în colecţia „Poeţii Urbei”, o selecţie de autor din volumele publicate anterior, urmată de secţiunea care dă titlul volumului, conţinând 31 de poeme inedite.
Colaborează la “Dicţionarul esenţial al scriitorilor români” (Zaciu, Papahagi, Sasu). Din creaţia sa poetica s-a tradus în maghiară, engleză, germană, albaneză şi franceză. Colaborează la numeroase reviste literare din ţară. Predă cursul de Istoria culturii şi civilizaţiei universale la Facultatea de litere a Universităţii Oradea. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN-clubului român.
Poetul Viorel Muresan, stabilit la Surduc, este profesor de limba şi literatura română la Jibou de zeci de ani, actualmente la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu”. S-a născut la 1 aprilie 1953 în Vicea – Maramureş. Absolvent, în 1979, al Facultăţii de Filologie din Cluj Napoca, secţia română – rusă. Între anii 1975 – 1979 a frecventat cenaclul şi revista “Echinox”, devenind membru al redacţiei şi, implicit, al grupării echinoxiste. A publicat aici pagini de poezie, eseu, traduceri. A colaborat, vreme de peste trei decenii, la importante reviste literare din ţară. Este colaborator permanent şi al revistei „Caiete Silvane”, revista de cultura a Sălajului. Cărţi publicate: poezie – „Scrisori din muzeul pendulelor” (Albatros, 1982); „Biblioteca de os” (Dacia, 1991); „Pietrele nimicului” (Dacia, 1995); „Ramele nordului” (Dacia, 1998); „Lumina absentă” (Paralela 45, 2000); „Ceremonia ruinelor” (Dacia, 2003); „Sâmbăta lucrurilor” (Limes, 2006, antologie de autor); critică literară – „Leonid Dimov – monografie” (în colaborare cu Traian Ştef), Aula, 200; “Buchetul de platină” (Eikon, 2010)
[…] Despre Ioan Moldovan și Viorel Mureșan: http://www.agentiadecarte.ro […]
[…] Despre Ioan Moldovan și Viorel Mureșan: http://www.agentiadecarte.ro […]
[…] Despre Ioan Moldovan și Viorel Mureșan: http://www.agentiadecarte.ro […]