spot_img

Colocviul „Penser l’Europe” despre „Cum se scrie istoria?” la FNSA

În perioada 8-9 octombrie 2010, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române din Bucureşti (Calea Victoriei nr.125), Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (Str. Dem. I. Dobrescu nr. 11, Bucureşti) preşedinte acad. Eugen Simion, organizează ediţia a IX-a a Colocviului Internaţional „Penser l’Europe”. Tema acestei noi ediţii este „Cum se scrie istoria? Conştiinţa europeană şi istoria identităţilor naţionale”. Colocviul este organizat în colaborare cu L’Institut de France, L’Institut Française des Relations Internationales,  L’Academie Royale de Langue et de Litterature Française, L’Academie Royale de Sciences Economiques et Financieres de L’Espagne, L’Academie Royale des Docteurs de Barcelone şi, bineînţeles, Academia Română. Partenerul evenimentului: Primăria sectorului 2 şi Filarmonica „George Enescu”.

Printre cei care au confirmat participarea la colocviu îi amintim pe Thierry de Montbrial – preşedintele fondator al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, Jacques De Decker – secretar perpetuu al Academiei Regale de Limba şi Literatura Franceză din Belgia, Henri-Georges Soutou – istoric, membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, profesorul Evanghélos Moutsopoulos – membru al Academiei din Atena şi al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa, Jaime Gil-Aluja – preşedintele Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare din Spania, Michael Metzeltin – membru al Academiei de Ştiinţe din Austria, profesorul Jean Jacques Askenasy (Israel), Radivoje Konstantinovici (Serbia), prof. Giselle Vanhese (Italia), acad. Dan Berindei, acad. Alexandru Zub, acad. Marius Sala, acad. Florin Constantiniu, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Ion Aurel Pop, Răzvan Ioan Ungureanu şi Mircea Platon vor susţine, de asemenea, comunicări şi vor dialoga despre tema (re)interpretării istoriei. Coordonatorul proiectului este acad. Maya Simionescu, directorul executiv al FNSA. Invitaţi speciali sunt Monseniorul Ioan Robu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Petre Roman, ministrul educaţiei şi cercetării Daniel Funeriu şi eurodeputatul Marian Jean Marinescu.

„Va fi, în esenţă, o dezbatere vie la care participă câteva dintre marile spirite ale Europei de astăzi pornind de la întrebările esenţiale care preocupă, azi, mediul academic, cultural şi politic de pe bătrânul continent: care este relaţia dintre istoria naţională şi istoria Europei?, care sunt resorturile şi strategiile prin care istoria e mitizată, mistificată şi demitizată?, dacă este vorba de o criză a istoriei sau a lumii actuale? Se spune, pe bună dreptate, că cine controlează prezentul controlează şi trecutul, şi viitorul.. Istoriografia este, în definitiv, o formă de subiectivitate, o formă de interpretare. Ceea ce ne preocupă este să vedem care sunt limitele de interpretare ale trecutului. Sunt convins că vom primi la acest colocviu câteva răspunsuri importante pentru cei care fac istoria şi pentru cei care o scriu”, a declarat acad. Eugen Simion, preşedintele FNSA, moderatorul Colocviului „Penser l’Europe”.

Colocviul se va încheia cu o expoziţie de portrete realizate de reputatul caricaturist Ştefan Popa Popa’s. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 9 octombrie 2010, ora 12.30, la Biblioteca Academiei Române.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508