Două zile-record cu Herta Müller

oct. 1st, 2010 | By | Category: Eveniment

La începutul acestei săptămâni, Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură pe 2009, s-a aflat la Bucureşti la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi a Institutului Goethe. Luni,  27 septembrie 2010, Herta Müller a răspuns întrebărilor a peste 60 de jurnalişti la conferinţa de presă organizată la Hotel Intercontinental. În seara aceleiaşi zile, Ateneul Român a fost gazda evenimentului dedicat scriitoarei germane, iar cele peste 800 de persoane prezente în sală s-au putut bucura de lectura oferită de Herta Muller din cel mai recent roman, “Leagănul respiraţiei”, şi de dialogul dintre Herta Muller şi Gabriel Liiceanu, precedate de un minirecital oferit invitatei de pianistul Dan Grigore.


Marţi, 28 septembrie 2010, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Seria de autor „Herta Müller“ a fost lansată în prezenţa autoarei de Andrei Pleşu şi Denisa Comănescu. Herta Müller a acordat autografe celor aproape 1.000 de persoane prezente la evenimentul care s-a dovedit a fi cea mai lungă şedinţă de autografe a scriitoarei. Librăriile Humanitas au înregistrat cu acest prilej vânzări de peste 1.000 de exemplare din cărţile Hertei Müller traduse în limba română.

HERTA MÜLLER s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf. După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, lucrează pentru scurt timp ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde este concediată din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. În 1982 debutează cu volumul de povestiri “Niederungen” (Ţinuturile joase), masiv cenzurat, a cărui versiune originală avea să apară în Germania în 1984. Ameninţarea din partea Securităţii continuă, obligând-o pe Herta Müller să emigreze în RFG în 1987. Publică romanele: Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt” (Omul e un mare fazan pe lume, 1986), “Reisende auf einem Bein” (Călătorie într-un picior, 1989), “Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992; Humanitas Fiction, 2009), “Animalul inimii” (Herztier, 1994), “Leagănul respiraţiei” (Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010), volume de eseuri, între care “Hunger und Seide”(Foame şi mătase, 1995), “Der König verneigt sich und tötet” (Regele se înclină şi ucide, 2003), volume de povestiri, precum şi volume de poezie din colaje. Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2005). Academia Suedeză îi atribuie în 2009 Premiul Nobel pentru literatură.

Număr de vizualizări :1339


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro