Artişti sârbi din Kosovo la „Seara de artă şi vin”

oct. 14th, 2010 | By | Category: Proiecte

Vineri, 15 octombrie 2010, ora 17.00, Asociaţia Euro CulturArt organizează „Seara de artă şi vin”, în foaierul  Casei de Cultură „C.G. Giurescu”, Odobeşti,  eveniment cultural ce reuneşte creaţiile artiştilor Galeriei Aquarius din Novi Sad, Serbia şi Mitrovica Nord, Kosovo. Lucrările fac parte din colecţia personală a Evei Vekas, colaboratoare a Asociaţiei Euro CulturArt. 14 lucrări cu tematică vini-viticolă realizate de artişti sârbi  din Kosovo vor aduce publicului prezent la Odobeşti, în diferite tehnici vizuale,  existenţa transfigurată prin struguri, viţa de vie, beciuri în diferite ipostaze şi anotimpuri. Scriitorii vrânceni Gheorge Neagu şi Culiţă Uşurelu vor susţine o lectură publică.

„Pentru mine Kosovo nu e o doar o ştire rea văzută la televizor. De două ori la Pristina, ca reporter de război şi ca poet român inclus într-o antologie a poeziei româneşti de dragoste tradusă în albaneză de Baki Ymeri, o antologie apărută şi lansată, în 2007, la Biblioteca Centrală Universitară de la Pristina, am putut vedea pe viu cum lumea Balcanilor nu a mai putut păstra multiculturalismul ei validat de secole de convienţuire şi s-a cunfundat , din ce în ce mai mult, într-o eră a triburilor. În Kosovo, graţie prietenei mele Delia Cojocariu, o poetă fină camuflată în analist militar, am cunoscut o femeie admirabilă, Eva Vekas, venită şi ea din lumea multietnică şi multiculutrală a Estului. Colecţia ei de artă e un semn că terapia prin spirit şi forme estetice poate să vindece acolo unde istoria aflată sub vremuri nu o poate face sau, în cel mai fericit caz, nu lasă decât cicatrice deschise”, a scris Dan Mircea Cipariu, preşedintele Asociaţiei Euro CulturArt, în caietul-program al evenimentului.

“Raportările despre Kosovo, de la începutul conflictului în Balcani, par să alimenteze tendinţa alarmistă şi supradimensionată a precedentului rupturii culturale, identitare şi chiar teritoriale în spaţiul european. Departe de orice concluzie politică sau geopolitică, Asociaţia Euro CulturArt şi-a asumat provocarea de a aduce în atenţie câteva lucrări ale creatorilor din spaţiul balcanic, o întâlnire a lor la Odobeşti, pe drumul vinului. Lucrările fac parte din colecţia personală a Evei Vekas, un fost consultant internaţional al KFOR, misiunea NATO în Kosovo, colaborator al Asociaţiei Euro CulturArt, care a înţeles că susţinerea expresiei frumosului  îndulceşte barierele dintre mentalităţi şi orgolii. Galeria Aquarius, cu sora mai mică din Mitrovica, orasul divizat pe criterii etnice după conflictul din Balcani, pare să sfideze orice scenariu geostrategic, reunind artişti din spaţii culturale diferite, angajaţi într-o batălie pentru influenţa pe axa Umanitate-Cultură-Expresie artistică”, a declarat Delia Cojocariu, iniţiatoarea şi coordonatoarea acestui proiect.

Proiectul „Seara de artă şi vin” este organizat de Asociaţia Euro CulturArt, în parteneriat cu Casa de Cultură „C.G. Giurescu”, Odobeşti
Parteneri media: agentiadecarte.ro
Sponsori:  Cramele Vîrteşcoiu şi  EcoenergySync

Număr de vizualizări :1447


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro