Regizorul Krzysztof Warlikowski, invitat la Festivalul Naţional de Teatru 2010

sept. 28th, 2010 | By | Category: Eveniment

Renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski a confirmat că va veni la Bucureşti, cu spectacolul “Dibuk” după textul clasic al lui Solomon An-ski şi  nuvela contemporană a Hannei Krall. După premiera de la Avignon din 2003, spectacolul s-a jucat la International Theatre Festival DIALOG în Wroclaw, Polonia, la Hebbel Theatre din Berlin, Bouffes du Nord, Paris, iar în 2004 a fost invitat la BAM Next Wave Festival din New York. În vara lui 2008, spectacolul a ajuns şi la Festivalul de la Edinburgh, iar în septembrie acelaşi an a fost prezentat în cadrul Festivalului din Israel, printre evenimentele care au marcat Anul Polonez în Israel 2008-2009. FNT 2010, ajuns la cea de a XX-a ediţie, va avea loc în perioada 30 octombrie – 7 noiembrie 2010.

Despre teatrul lui Warlikowski, unul dintre cei mai apreciaţi tineri regizori europeni ai momentului, distins în 2008 cu Premiul Noi Realităţi Teatrale, eseistul George Banu a scris în prefaţa cărţii “Théâtre Ecorché” editată de Actes Sud: ”Teatrul lui Warlikowski se focalizează pe problema tinereţii confruntate cu dezastrele şi deziluziile lumii. El pune în scenă destinul îngerilor decăzuţi, scenariul prăbuşirii. (…) Supravieţuirea pare interzisă pentru aceşti eroi lipsiţi de puritate şi aflaţi în căutarea dragostei: eşecul îi înalţă. Ei sunt inadaptabili, ei îşi ard aripile în pofida dorinţei lor de a atinge ceea ce le lipseşte. Va exista întotdeauna ceva absent care ne chinuie… şi doar prin durere ei mai pot spera să umple această absenţă. Iată bazele acestui liric modern”.

Spectacol este programat la Sala Mare a TNB: marţi, 2 noiembrie 2010, ora 20.00 şi miercuri, 3 noiembrie 2010, ora 18.00. Cei care vor să-l întâlnească personal pe cunoscutul regizor o pot face miercuri, 3 noiembrie 2010, de la ora 13.00, la Fundaţia Löwendal (P-ta Gh. Cantacuzino nr. 1, Bucureşti) unde va avea loc o conferinţă specială cu participarea lui Krzysztof Warlikowski, a teoreticianului şi criticului de teatru George Banu şi a autorului volumului “Théâtre Ecorché”, criticul de teatru polonez Piotr Gruszczynski.

Cu ocazia primei veniri în România a lui Krzysztof Warlikowski, Fundaţia Culturală ”Camil Petrescu” va lansa versiunea în limba română a volumului „Théâtre Ecorché”, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi al Festivalului Naţional de Teatru.

Întreg evenimentul a fost realizat cu generosul sprijin şi asistenţa permanentă a echipei Institutului Cultural Polonez la Bucureşti.

Începuturile lui Krzysztof Warlikowski în teatru sunt legate de doi mari regizori contemporani. La Școala de stat de teatru din Cracovia l-a întâlnit pe Krystian Lupa, care l-a încurajat să-și dezvolte individualitatea și să-și caute propriile modalități de exprimare artistică. Cel de-al doilea este Peter Brook care, după ce i-a văzut o adaptare a lui Warlikowski după Dostoievski, l-a invitat la Viena la un workshop de regie. Mai târziu, Warlikowski a fost asistentul acestuia la spectacolul “Impresiile lui Peleas » de Claude Debussy, la Bouffes du Nord, Paris (1992).

De atunci, Krzysztof Warlikowski a montat texte de Shakespeare („Hamlet”, „Furtuna”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Pericle”, „Macbeth”) şi teatru antic, dar și piese de Bernard-Marie Koltès („Roberto Zucco” şi „Cheiul de vest”), Sarah Kane („Purificare”), Tony Kushner („Îngeri în America”), Hanoch Levin („Krum”).

Printre premiile câștigate de Warlikowski amintim: în 2002, pentru „Purificare”, premiul pentru cea mai bună piesă străină al Sindicatului francez al criticilor de teatru; în 2006 la Moscova, pentru „Krum”, Premiul Meyerhold pentru cel mai bun regizor european, iar în 2008 Premiul Europa – Noi Realităţi Teatrale.

Număr de vizualizări :1339


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro