Am ieşit din greva fiscală!

sept. 12th, 2010 | By | Category: La Țintă!

Astăzi, 13 septembrie 2010, intră în vigoare noile Norme de aplicare ale mult discutatei, contestatei şi hulitei OUG 58/2010. Peste 700 de scriitori, artişti vizuali, actori, interpreţi ori compozitori de jazz, universitari, jurnalişti, coregrafi şi balerini, arhitecţi şi filosofi au protestat, începând cu 11 iulie 2010, prin intermediul AgenţieideCarte.ro, semnând, mai întâi, Scrisoarea „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?” şi, după ce instituţiile guvernamentale nu au îndreptat suprataxarea şi batjocura de a-i trimite pe intelectuali în fiecare lună la trei ghişee, Greva Fiscală. A fost nevoie de reacţii ferme şi extrem de critice la adresa Guvernului României, precum şi de o remaniere guvernamentală pentru ca OUG 58/2010 să fie shimbată şi răschimbată până când a ajuns în forma de astăzi publicată pe 10 septembrie 2010, vineri seară, în Monitorul Oficial .

Practic, în liniile ei mari, OUG 58/2010 e corectată de OUG 82/2010, astfel încât prevederea aberantă de a-ţi plăti dările la stat pentru drepturile de autor la trei ghişee să nu mai existe. „Stopajul la sursă”, după noua limbă de lemn a guvernanţilor, aduce cu el obligaţia plătirii contribuţiilor sociale de 16,5% (contribuţia la asigurări sociale pensii – 10,5% şi contribuţia la şomaj – 0,5%)  pentru drepturile de autor de către plătitorul de venit, contribuţii ce vor fi reţinute la sursă. Nimic, în noua ordonanţă corectoare, despre plata asigurărilor de sănătate. Astfel, rămâne în vigoare Legea 95/2006 privind asigurările de sănătate.

În aceste noi condiţii, greva fiscală nu mai are obiect. Ea a dovedit chiar şi celor mai răi dintre cârtitori că fără solidaritate între artişti şi fără o poziţie comună fermă legile rele care ne privesc nu pot fi îndreptate.

În final, le mulţumesc tutoror celor care au semnat pentru Scrisoarea de Protest şi Greva Fiscală. AgenţiadeCarte.ro este alături de toţi creatorii români care se confruntă cu birocraţia şi prevederile injuste ale statului.

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :2142


One Comment to “Am ieşit din greva fiscală!”

  1. Radu V. spune:

    Felicitari pentru buna pozitia luata in fata statului privind drepturile de autor. Mult succes agentiei de carte si celor care o coordoneaza.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro