„Aşază-te şi mănâncă” de Judit Balko

sept. 25th, 2010 | By | Category: Proiecte

Joi, 30 septembrie 2010, ora 19:00, la Galeria Mora (Str. Grigore Mora 39, Bucureşti), are loc vernisajul expoziţiei de sculptură şi instalaţie “Aşază-te şi mănâncă” a artistei Judit Balko. Expoziţia este deschisă în perioada 30 septembrie-22 octombrie 2010.

„Aşază-te şi mănâncă” aduce în faţa privitorului o dilemă contemporană: ce consumăm şi cum ne consumă ceea ce alegem să consumăm.

Mâncarea este o metaforă a modului în care experienţele noastre ne transformă în ceea ce suntem. Digerăm experienţele cam în acelaşi fel în care digerăm mâncarea. Dacă în trecut mâncarea avea o anumită justificare de tip social, desemna un anumit statut şi definea o bunăstare socială, azi alegerea mâncării devine o decizie morală, care nu ţine doar de necesitatea hrănirii corpului. Perpetuăm o structurare a societăţii căreia uneori nu îi mai găsim justificarea. Trăim într-o lume care ne oferă prea multe opţiuni din care trebuie să alegem, aruncându-ne într-o stare de confuzie şi nelinişte.

Am căutat întotdeuna să surprind în lucrările mele acea parte a vieţii care rămâne nebăgată în seamă, neobservată, să mă folosesc de forma tridimensională şi de obiectul neînsufleţit pentru a surprinde relaţia specială dintre obiecte şi modul în care acestea vorbesc despre oameni; să găsesc acele obiecte din mediul ambiant care definesc mai bine trăsăturile omeneşti decât cuvintele, să înlocuiesc cuvintele definitorii cu imagini ale unor obiecte. ”, a spus artista.

Judit Balko (n.1978) este absolventă a Universităţii de Arte „N. Grigorescu” din Bucureşti şi preşedinte al Asociaţiei culturale Volum Art. Mediul ei predilect este sculptura, iar interesul său tematic se concentrează pe reprezentări ale naturii moarte, propunând un alt unghi de vedere asupra lumii prin supradimensionarea obiectelor.
“Aşază-te şi mănâncă” este unul dintre titlurile din seria proiectelor expoziţionale pe care Galeria MORA vi le prezintă pe parcursul acestui an. Urmează proiecte de pictură şi performance, create de artişti români. Proiectele au fost selectate în urma Apelului lansat de Fundaţia MORA în cursul anului 2009.

Programul expoziţional MORA 2010 face parte din seria de programe dezvoltate în vederea sprijinirii artei şi artiştilor români, prin asigurarea şi acordarea de oportunităţi, prin oferirea unui cadru de expunere şi prin mijlocirea unui dialog între expresii şi practici artistice diferite, ca parte a scenei naţionale şi internaţionale.

Număr de vizualizări :1514


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro