Michal Kobialka îl aduce în atenţia publicului pe regizorul polonez Tadeusz Kantor

aug. 9th, 2010 | By | Category: Eveniment

Festivalul Naţional de Teatru, ce se va desfăşura în perioada 30 octombrie – 7 noiembrie 2010, a ajuns la cea de-a XX-a ediţie. Anul acesta, la FNT vor participa numeroşi invitaţi de renume din străinătate. Printre aceştia, va fi prezent la FNT 2010, primul traducător în engleză al scrierilor lui Tadeusz Kantor, profesorul Michal Kobialka. Pe lângă spectacole de teatru, FNT 2010 este completat cu dezbateri, conferinţe, întâlniri, lansări de carte, filme despre teatru şi dans.

Cercetător neobosit al operei lui Tadeusz Kantor, Michal Kobialka a susţinut de-a lugul timpului numeroase conferinţe având ca subiect teatrul şi scrierile marelui regizor polonez. Prezența lui în seria de “Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri,” în care au mai conferențiat Richard Foreman, Richard Schechner, Hans-Thies Lehmann, Aleks Sierz, este de natură să completeze tabloul teatral al ultimei jumătăți de secol, pe care FNT a încercat să-l contureze în ultimele trei ediții.

Kobialka este cunoscut ca primul traducător în engleză al scrierilor lui Kantor, căruia i-a dedicat o serie de studii. Prelegerea de la Bucureşti este o ocazie de a parcurge, alături de un cunoscător, traseul artistului polonez, dar şi de a urmări secvenţe reprezentative din spectacolele sale, grație proiecțiilor puse la dispoziție prin amabilitatea Dorotei Krakowska și a Kantor Estate, cu sprijinul Institutului Polonez din București.

Pentru a întregi portretul acestei mari personalităţi a teatrului european, FNT lansează în colaborare cu Catedra de Teatru a Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca volumul „Kantor” de Michal Kobialka, în traducerea Ciprianei Petre, publicat de Editura Casa Cărții de Știință în Colecția FNT.

Profesor la Universitatea din Minnesota, departamentul de Artă Teatrală şi Dans, invitat frecvent al multor departamente prestigioase de teatru din intreaga lume, al Universităţii din Utrecht (Olanda), membru al Societăţii Americane de Cercetare Teatrală şi colaborator la numeroase reviste de specialitate, Michal Kobialka a publicat peste 20 de volume despre teatru. Este specialist în teatrul medieval, dar şi în teatrul contemporan european si în teatrul şi dramaturgia postmodernă.

A Journey through Other Spaces. Essays and manifestos 1944-1990 (University of California Press, 1993), Of Borders and Thresholds: Theatre History, Practice, and Theory (Universitaty of Minnesota, 1999) sau Medieval Practices of Space (Universitaty of Minnesota, 2000) editată împreună cu Barbara Hanawalt, sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute volume ce-i poartă semnătura. Pentru volumul This is My Body: Representational Practices in the Early Middle Ages. apărut la Universitatea din Michigan în 1999, a primit Premiul pentru Cercetare Teatrală – Outstanding Book in Theatre Practice and Pedagogy. Cea mai recent apărută carte a sa,  Further on, Nothing (2009), un nou volum analitic,  a fost distins recent cu Honorary Mention for Best Theatre Book (2010).

Ca de obicei, spectatorii pasionaţi de teatru, specialiştii, studenţii sunt invitaţi pe toată perioada festivalului la o serie de întâlniri cu teoreticieni şi creatori de teatru aflați pentru prima dată în România. Evenimentele vor avea loc la sediul UNATC București.

Număr de vizualizări :1239


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro