“Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” de Teodor Corban

aug. 9th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Una dintre cele mai recente e-cărţi publicate de Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) este “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” de Teodor Corban.
“Posibilitatea translaţiei problematicii basmului în aceste timpuri este dată de faptul că „osatura” sa este formată din mituri fundamentale care transcend coordonate temporale. Problematica morţii, dorinţa de a găsi, în condiţie umană întrupată, ţara tinereţii veşnice, forţarea limitelor cunoaşterii cu riscul neconştientizat al căderii din Paradis, dorul de acasă (indiferent că acest „acasă ” înseamnă o stare de spirit sau un loc concret), sunt paradigme pe care scenaristul şi regizorul spectacolului “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” le extrage nu atât din celebrul basm, cât din dorinţele oamenilor din ziua de azi…” (…) “Opţiunea pentru dramatizarea şi punerea în scenă a unui astfel de basm este o pledoarie pentru funcţia pe care o are mitul ca principiu fondator al comportamentului uman, cu atât mai mult cu cât ne referim la universul omului contemporan, care pare să fi pierdut calea spre mit. De fapt, e o chestiune de uitare, nu o alienare completă, iar un demers artistic ca acesta funcţionează ca o anamneză.”, a scris Gina Şerbănescu despre această carte pe portalul cultural LiterNet.

Număr de vizualizări :1272


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro