“Părinţi şi copii” de Ivan Turgheniev

aug. 25th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Litera Internaţional a apărut, de curând, volumul “Părinţi şi copii” de Ivan Turgheniev, în colecţia “Carte de buzunar”.

Ivan (Serghehvici) Turgheniev, romancier, poet şi dramaturg rus, este cunoscut pentru portretizarea realistă, plină de afecţiune, a ţăranilor ruşi şi pentru studiile pline de profunzime asupra intelectualităţii, într-un moment în care aceasta încerca să impună o nouă etapă a istoriei Rusiei. Printre scrierile sale se numără: “Jurnalul unui uşuratic” (1850), care a consacrat atributul de „uşuratic“ intelectualului rus lipsit de voinţă, caracteristic secolului al XIX-lea, ciclul de proze scurte “Povestirile unui vânător” (1852), în care critică iobăgia, capodopera dramatică “O lună la ţară” (1855) şi romanele “Rudin” (1856) şi “Un cuib de nobili” (1859), două scrieri pline de lirism şi de sensibilitate. Interesul său în privinţa schimbărilor şi a diferenţelor dintre generaţii este reflectat de scrierile “În ajun” (1860) şi în controversatul “Părinţi şi copii” (1862), cel mai important roman al lui Turgheniev. În “Fum” (1867) sunt caricaturizate ambele orientări, de dreapta şi de stânga, ale intelectualilor. În ultimele sale scrieri, “Un rege Lear al stepelor” (1870) şi “Ape de primăvară” (1872), scriitorul combină nostalgia elocventă cu fantezia, în timp ce “Desţelenire” (1877) este închinată mişcării narodnicilor şi încercării lor de a implanta ideea revoluţiei printre ţărani.

Număr de vizualizări :1506


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro