“Conversaţii pe malul râului Ilisos” de Mihály Vajda

aug. 14th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Idea Design& Print, în colecţia “Panopticon”, în traducerea lui Vasile Prahovean, a apărut volumul Conversaţii pe malul râului Ilisos” de Mihály Vajda.

”Istorii care par a fi ilegitime din perspectiva Occidentului, care sunt aparte şi care, prin asta, evită tendinţa principală a modernităţii, şi anume universalizarea. Eu, de aici, văd lucrurile altfel. Nu este permis să tratăm ad acta modul spectaculos prin care s-a ajuns la socialism. Socialismul a scos la iveală în chipul cel mai limpede şi mai evident tendinţele nihiliste din sânul modernităţii.

Dacă nu avem urechi pentru logosul unui socialism letargic, iar în momentul de faţă nici Occidentul şi nici Europa de Est nu par să aibă capacitatea de a auzi vocea acestui logos, atunci fie avem de-a face cu o mişcare fără repetiţie, ceea ce ar fi nihil-ul însăşi – <> – , fie este vorba de o iterare disfuncţională, o repetiţie fără viaţă, a formelor moarte. Occidentul nu poate avea urechi pentru asta. Nietzsche avea în fond dreptate: <> Spre deosebire de aceasta, Europa centrală şi orientală nu vrea să aibă urechi pentru a auzi.

Dorim să auzim doar ceea ce ne-a fost multă vreme interzis să auzim. Situaţie de înţeles, în ultimă instanţă. Cunoaştere de sine, idei proprii, a şti cine este această persoană, omul modern – poate individul de astăzi nici nu are altă cale să abordeze aceste teme, decât aceea care trece prin nihilism, sau prin repetatele tentative iluzorii de depăşire ale acestuia.”, a scris Mihály Vajda.

Număr de vizualizări :1275


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro