spot_img

Reţeta OPERA PRIMA de vară, în patru arome delicioase

Sâmbătă, 9 iulie 2010, ora 13:00, la Sala Studio a Teatrului de Comedie (str. Sfântul Dumitru nr. 2, Bucureşti), OPERA PRIMA a încheiat primul modul de cursuri de calificare în meseriile de culise de teatru (machior, peruchier, montator decor şi recuziter), adresate copiilor instituţionalizaţi de pe raza Municipiului Bucureşti, printr-un spectacol demonstraţie de măiestrie în artele de culise învăţate pe parcursul celor zece zile de curs intensiv. Formatorii modulului de cursuri de calificare în meseriile de culise de teatru au fost: Gabriela Azzali – machiaj; Virginia Popa – peruchierie; Mihaela Oance  – recuzită; Fraţii Silviu şi Mugur Mehedinţeanu – montare decor. Începând din toamnă, va fi lansat modulul al II-lea, de practică intensivă, susţinută de absolvenţii primului modul al cursurilor de calificare în meseriile de culise. Despre cum a decurs încheierea primului modul de cursuri de calificare în meseriile de culise de teatru organizate de OPERA PRIMA, ne-a relatat mai multe Sorina Diaconu, într-un amplu reportaj trimis la redacţia AgenţieideCarte.ro,

Making of si degustarea oficială

E  vară, căldură mare monşer, lumea salută încălzirea globală şi campionatul mondial de fotbal  de la terasele cu pulverizatoare din centrul vechi al capitalei, sorbind tacticos câte-un cocktail on rocks şi muşcând vorace dintr-o tradiţională shaorma cu de toate.

Undeva într-un colţişor, retras în umbra unui venerabil edificiu, ospătarul de serviciu se înclină în faţa dvs. pregătit să vă prezinte meniul zilei…

Bună ziua, bine aţi venit, vă rugăm poftiţi, luaţi loc, daţi-mi voie să vă prezint reţeta zilei, noua specialitate a casei:

Se ia un teatru, Comedia, bunăoară, se frământă o legătură de vreo patru coordonatori proaspeţi, se amestecă bine-bine cu un mănunchi de formatori copţi, se presară cu generozitate muguri de învăţăcei, apoi se pune totul în mixer timp de 10 zile! O, dar nu va panicaţi, nu vă impacientaţi,  am fost prevăzători şi am început prepararea fix în urmă cu 10 zile, ca să vă putem oferi astăzi cel mai gustos meniu!

Am lucrat la el intensiv, două săptămâni câte 6 ore pe zi, cot la cot cu ingredientele prezentate mai sus, în cea mai efervescenta armonie posibilă, testând  o paletă largă de culori, nuanţe, modele, structuri, forme şi  texturi. Prima zi a fost cea mai grea:  am fost ademeniţi cu toţii în laborator [imediat vă zic şi de el], de un concoct închegat ca la carte: un tort de fragi, mure şi îndragosteală în stil Commedia dell’Arte preparat de Andreea Mateiu şi Stefan Lupu – adevăraţi virtuozi într-ale bunului gust, care au spart gheaţa şi ne-au făcut să ne privim, să ne studiem, să ne cunoaştem, să învăţăm şi să lucrăm împreună, cot la cot, umăr la umăr, pas cu pas, tineri pentru tineri.

Nici n-am apucat să zicem „peşte” că s-a şi scurs prima săptămână de experimente şi iniţieri într-ale conţinutului  de bază! Secretul reţetei perfecte începe să se dezvăluie în colaborarea incipientă între ingredientele mai sus enumerate – ca nişte mici exploratori ai unei nave părăsite, am intrat din cabină în cabină şi-am gustat puţin din fiecare aluat. Final de săptămâna promiţător, lăsăm o zi-două  la dospit şi revenim cu forţe proaspete pentru… umplutură!

Grea misie, misia de coordonator! Trebuie găsită combinaţia perfectă pentru ca aromele formate să-şi păstreze personalitatea şi în acelaşi timp să se poată contopi una cu cealaltă într-un tot unitar. Trei zile de ajustare, nici prea-prea nici foarte-foarte,  ne umflăm şi desumflam, reparăm şi recreăm… ne împăcăm! Înainte de servire, dăm în clocot pân’ la zori şi mai repetăm odată până-i reţeta învăţată.

Rezultatul se filtrează vârtos şi la final se aleg şi  se culeg roadele într-un regal demonstrativ, servit la rece, cu o frunzuliţă de mentă fresh aplicată chic într-o parte, cum îi stă bine oricărui cocktail de vară.

Cum se numeşte? „Modulul I al cursurilor de calificare în meseriile de culise”, cu patru arome unice: „machior”, „peruchier”, „recuziter” şi „montator decor”. Laboratorul în care preparăm acest cocktail este acreditat şi se numeşte OPERA PRIMA – proiect pilot de reintegrare socio-profesională prin artă a categoriilor defavorizate de pe raza municipiului Bucureşti [îl găsiţi şi pe internet la http://teatrul-operaprima.blogspot.com/]. Este laboratorul propriu, clasa I, patronat de un cvartet de excepţie: Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO Adolescenţii  şi  UNATC „I.L. Caragiale” şi prezidat de către maeştrii de ceremonie Paul Chiribuţă şi George Mihăiţă, care au fost prezenţi alături de noi la prima degustare oficială a celei mai noi reţete marca OPERA PRIMA, vineri 9 iulie 2010, la Sala Studio a Teatrului de Comedie, începând cu orele prânzului, când au anunţat  şi felul doi: modulul al II-lea, de practică intensivă, susţinută de absolvenţii primului modul, în toamnă, tot la Comedie, să aveţi vreme şi de siestă, conaşilor!

Şi pentru că v-am trezit pofta de-un fresh inedit, oază de limpezire a minţii, a trupului şi a sufletului pe aşa o zăpuşeală înconjurătoare, vă provoc să gustaţi din toate cele patru arome. Din partea casei! Dar trebuie să vă previn că pe alocuri „montator decor”  şi „recuziter” pot conţine urme de „machiaj”, precum şi de „peruchier”! Sunt 100% naturale şi savuroase.  Nu cred să fie altceva decât un bonus!

Bonus apetitus!

Sorina DIACONU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508