Pianistul Matei Varga la Festivalul Darclée

iul. 29th, 2010 | By | Category: Eveniment

Duminică, 1 august 2010, ora 18:00, pianistul Matei Varga va susţine un recital în cadrul ediţiei jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, dedicate celor 150 de ani de la naşterea legendarei soprane. La invitaţia Marianei Nicolesco, iniţiatoarea festivalului de la Brăila, Matei Varga va interpreta integrala celor 24 de „Preludii” de Chopin.

Recitalul de la Brăila reprezintă debutul unei bogate serii de concerte pe care Matei Varga le va susține în acest sezon în România. În luna noiembrie, pianistul va interpreta concertul pentru pian în Mi minor de Chopin împreună cu Orchestra Națională Radio, va susține un recital care îi celebrează pe Schumann și Chopin la Sala Radio și un recital pentru două piane împreună cu muzicianul sud-african Ben Schoeman la Ateneul Român, într-un eveniment prezentat de Institutul Cultural Român.

De asemenea, sezonul 2010-2011 va marca și lansarea albumului cu muzică de pian de George Enescu înregistrat de Matei Varga la prestigioasa casă de discuri Naxos.

Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut în prezent drept unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România, talentul său fiind apreciat atât în SUA, cât și în Europa. Debutul său la Zankel Hall din cadrul faimoasei Carnegie Hall, în octombrie 2008, a fost descris de New York Concert Review drept unul “desăvârșit, cu o dinamică formidabilă, dovedind o inteligență excepțională” (Rorianne Schrade), în timp ce interpretarea Fanteziei op. 17 de Schumann la Berlin Konzerthaus în august 2009 a fost considerată “magică” (Wolfgang Schrieber  – Süddeutsche Zeitung).

Matei Varga a susținut numeroase recitaluri, concerte de cameră și a fost solist în săli renumite de concerte din întreaga lume, între acestea Zankel Hall și Weill Recital Hall din cadrul Carnegie Hall, Merkin Hall (New York), Auditorium du Louvre și Salle Gaveau (Paris), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Fondazione Cini (Veneția), Casals Hall (Tokyo), Rebecca Crown Auditorium (Ierusalim), Ateneul Român și Sala Radio (București), și multe altele, la Berlin, Washington, D.C., Montreal, Ottawa, etc. A participat de asemenea la festivaluri de muzică prestigioase, între care International Keyboard Festival (New York), Festival de Sintra (Portugalia); Festival dei Due Mondi (Spoleto, Italia), Young Euro Classics (Berlin), Hamptons Music Festival și Festivalul Internațional “George Enescu”.

Matei Varga a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în 2004, apoi și-a continuat studiile la Mannes College (New York), obținând o diplomă de Master of Music (2006), precum și Artist Diploma (2008).

Număr de vizualizări :1651


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro