Merită să faci un gest extrem pentru nişte cvasidecerebraţi?

iul. 26th, 2010 | By | Category: La Țintă!

După ce am iniţiat Scrisoarea de Protest „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?”, am primit foarte multe mesaje de sprijin şi încurajare pe contul meu de email, pe facebook sau pe agentiadecarte.ro. Nedreptatea şi discriminarea evidentă la care sunt supuşi creatorii români au creat o punte de comunicare şi solidaritate pentru personalităţi care au alte opţiuni politice, sociale şi chiar estetice. Atunci când am declanşat protestul am luat în calcul inclusiv şi gestul extrem de a face greva foamei. Mi-am anunţat intenţia unor prieteni şi cunoscuţi. Mesajul lor a fost că în mocirla societăţii în care trăim acest gest suprem n-ar găsi nici aderenţă publică (într-o ţară care moare de foame la propriu!), nici reacţie din partea decidenţilor politici care au dus România într-un dezastru social, economic şi moral. „Miştocarii n-au nimic sfânt”, mi-a scris aflând de intenţia mea Şerban Foarţă, marele poet şi traducător aducându-mi un argument atât de puternic încât m-a făcut să nu mai iau în calcul greva foamei: „Mă tem, îmi mărturisea Şerban Foarţă, (vorba lui Paler) că ultima grijă a unor inşi cvasidecerebraţi e tocmai creierul (cu excepţia ăluia pane!). Să auzim de bine, de rău, cum îşi spun surzii între ei, când îşi iau bun rămas, la telefon”.

Am trimis la solicitarea funcţionarilor din aparatul de lucru al Avocatului Poporului următorul text-argument pentru a fi folosit în bătălia juridică a supraimpozitării drepturilor de autor: “ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr.58 din 26 iunie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale ridică următoarele excepţii de neconstituţionalitate:

-legalitatea modificării prin OUG a Codului Fiscal înainte ca Parlamentul să fi intrat în vacanţă! A se vedea prevederile art.115 şi 139 din Constituţia României şi art.4 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal care precizează: “Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia”

-încălcarea principiului  articolului 16 din Constituţia României , “(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, prin faptul că deţinătorilor de drepturi de autor salariaţi li se impun CAS şi CASS şi pe contractele pentru drepturile de autor, ceea ce echivalează cu discriminarea unei duble impozitări!;

-încălcarea articolului 135 din Constituţia României, “(2) Statul trebuie să asigure: c) stimularea cercetării ştiinţifice şi tehnologice naţionale, a artei şi protecţia dreptului de autor”, şi a articolului 33 din Constituţia României, “(3) Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume”. Statul îi impozitează dublu şi triplu pe deţinătorii de drepturi de autor, îi defavorizează şi îi discriminează social şi financiar, aducându-i pe cei mai mulţi dintre creatorii români în situaţia de a trăi la limita de jos a subzistenţei. Practic, Statul îi pedepseşte pe toţi creatorii săi cu un contract dezavantajos financiar pentru producţiile culturale care asigură identitară culturală şi spirituală a României!

-încălcarea articolului 47 din Constituţia României, “(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”. Practic, şi salariaţilor cărora li se reţin ca impozit CAS şi CASS, şi pensionarilor care au cotizat la asigurările sociale, li se oferă un impozit dublu în urma căruia nu mai poate fi vorba de “asigurarea unui trai decent”. Şi elevilor, şi studenţilor, care deţin drepturi de autor, nu li se oferă şansa unui trai decent.

-încălcarea articolelor 135 şi 139 din Constituţia României prin Reconsiderarea activităţii creative ca dependentă (art. I. 1 al O.U.G nr. 58/26 iunie 2010: „Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii: … c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu”), reconsiderare abuzivă, având în vedere că art. 46 din Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal nu a fost abrogat; la alineatul (1), art. 46 defineşte veniturile din activităţi independente astfel: „Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente”. Mai mult decât atât, actul creator (cultural, artistic, ştiinţific, info-educaţional), fiind o formă complexă de manifestare a spiritului uman – transmiţător de emoţii, este independent prin chiar natura sa unică şi irepetabilă, deci imposibil de “reconsiderat” ca “activitate dependentă”.

Când să închei acest comentariu, am primit pe email o veste care m-a pus pe gânduri şi care mi-a dat frisoane: scriitoarea Angela Furtună m-a anunţat că intră în greva foamei după ce a fost “restructurată” din cadrul “Bibliotecii Bucovinei” din Suceava. Mă tem tot mai mult că cvasidecerebraţii care ne conduc ţara vor face tot mai multe victime…

Dan Mircea CIPARIU


Număr de vizualizări :1704


One Comment to “Merită să faci un gest extrem pentru nişte cvasidecerebraţi?”

  1. […] tot mai mult că cvasidecerebraţii care ne conduc ţara vor face tot mai multe victime…”http://www.agentiadecarte.ro/2010/07/merita-sa-faci-un-gest-extrem-pentru-niste-cvasidecerebrati/ Categories: ştiri Comentarii (0) Trackbacks (0) Lasă un comentariu […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro