Igloo Media şi Radu Teacă, câştigătorii secţiunii „Carte de arhitectură” din cadrul ediţiei a VIII-a a Anualei de Arhitectură Bucureşti

iul. 6th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 5 iulie 2010, Igloo Media şi Radu Teacă au primit premiul secţiunii  „Carte de arhitectură” din cadrul ediţiei a VIII-a/ 2010 a Anualei de Arhitectură Bucureşti. „Radu Teacă- proiecte 1990- 2010” este prima monografie dedicată unui arhitect român editată de Igloo, album ce oferă prin intermediul lucrărilor de valoare prezentate, o imagine de ansamblu a arhitecturii contemporane româneşti. Lucrarea de arhitectură, printr-o grafică atent elaborată, surprinde diversitatea proiectelor semnate de Radu Teacă în peste 330 de pagini bogate în imagini, schiţe şi desene color. Cartea este dominată de locuinţe unifamiliale şi amenajări interioare, adresându-se atât specialiştilor cât mai ales consumatorului final.

Radu Teacă a ales să se concentreze asupra unei game de subiecte restrânsă, dar complementară: locuinţe, amenajări interioare şi obiecte de design. Arhitectura este prezentată în toate formele ei, de la schiţe şi desene de mână, la planuri elaborate şi construcţii propriu-zise, surprinzând caracterul lor minimalist în fotografii reprezentative. În plus, fiecare proiect expune şi memorii descriptive şi tehnice.

„De multe ori există o mare diferenţă între felul în care arată un proiect pe hârtie şi felul în care acesta este pus în execuţie. Cu toate acestea, în România se face arhitectură de calitate, care trebuie promovată nu numai la nivel local, cât şi la nivel internaţional”, a declarat arh. Radu Teacă.

Lucrarea prezintă unele dintre cele mai valoroase proiecte ale arhitectului realizate în ultimii 20 de ani. Monografia se adresează atât arhitecţilor români, cât şi urbaniştilor, designerilor şi altor „consumatori de arhitectură”, publicului larg care va putea avea astfel o imagine a ceea ce înseamnă o arhitectură de calitate în România. În paginile albumului-catalog se regăsesc şi câteva texte semnate de arhitectul şi profesorul Augustin Ioan, profesorul Costin Popescu şi arh. Florinel Radu. Textele sunt menite a sublinia direcţiile arhitecturii româneţti de astăzi şi poziţia adoptată de arh. Radu Teacă la toate schimbările arhitecturale. Lucrarea a fost sponsorizată de Class Living, iar evenimentul de lansare de Ruukki România.

„Arhitectura, în diferitele sale forme – construcţie, amenajare, mobilier- este înţeleasă de Radu Teacă ca un proces de producţie a unui obiect de design”, a declarat Arh. Florinel Radu. ” Deşi nu marchează abandonarea complexului arhitecturii occidentale, parcursul lui Radu Teacă apare ca un moment necesar unei evoluţii spre normalitate, cea a unei arhitecturi semnificative şi accesibile, în acelaşi timp şi arhitecţilor şi utilizatorilor” , a subliniat acesta într-unul din textele cuprinse în monografie.

Lucrarea este disponibilă începând cu luna iunie în reţeaua de librării Cărtureşti, Humanitas, în librăria Eminescu şi alte librării din întreaga ţară.

Descris de Augustin Ioan ca unul ” dintre cei zece arhitecţi români de zece” , Radu Teacă a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale la concursuri de profil şi a participat la diverse expoziţii de arhitectură, precum „Parcours d’architectures en Europe” de la Strasbourg, din Franţa.

Radu Teacă are 49 de ani şi este conferenţiar universitar la Catedra de bazele proiectării din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, precum şi Directorul Biroului de arhitectură Artline.

Arhitectul a absolvit studiile Institutului de Arhitectură din Bucureşti în 1987, iar în 2000 şi-a luat doctoratul în arhitectură. Patru ani mai târziu a fost comisar al expoziţiei româneşti din cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția.

În prezent Radu Teacă este membru în senatul Uniunii Arhitecţilor din România, precum şi în Ordinul Arhitecţilor şi Registrul Arhitecţilor din România.

Număr de vizualizări :1039


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro