Cursanţi din 17 ţări învaţă limba română, în luna iulie, în România

iul. 8th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 7-31 iulie 2010, la Braşov se desfăşoară cea de a XVI-a ediţie a Cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească” oferite de Institutul Cultural Român. Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor“ şi Grupul de Iniţiativă Locală „Corona“.

Cursurile de limba română şi prelegerile de cultură şi civilizaţie au loc la Facultatea de Litere (Corpul M) – Universitatea „Transilvania”. Atelierele de creaţie se vor desfăşura la Muzeul „Casa Mureşenilor” (www.muzeulmuresenilor.ro) şi la Old Center Bistro. La ediția din acest an participă 35 de cursanți din Belgia, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, SUA, Suedia, Trinidad și Tobago, Ungaria. Taxa de participare este de 1000 Eur. Opt cursanți selectați de ICR beneficiază de scutire de taxă, iar alți doi de o reducere de 50%. De asemenea, British Council acoperă costurile de participare pentru doi dintre cursanții din Marea Britanie.

Grupele de studiu sunt organizate corespunzător nivelului de cunoaștere a limbii române – începător, intermediar, avansat. Cursurile vor fi completate de prelegerile de istorie, literatură, cinematografie, politică şi jurnalism, susţinute de profesori universitari, cercetători, personalităţi ale vieţii publice bucureştene şi braşovene. Cursanții vor mai participa la ateliere de creație (scriere creativă, dans de societate din secolul al XIX-lea, gastronomie, costume de epocă, meșteșuguri) și la proiecții de film românesc urmate de întâlniri cu cineaști și critici de film. Sâmbăta și duminica, participanții vor beneficia de un program de documentare culturală, constând în excursii ghidate de specialiști (printre obiective: Vechea Cetate a Braşovului şi Sibiului şi Sighişoara, cetăţile fortificate săseşti, un sat specific zonei).

Lectorii ce vor interacţiona cu studenţii pe parcursul acestui curs sunt: Ioana Avădani (directorul Centrului pentru Jurnalism Independent), Ruxanda Beldiman (istoric de artă la Institutul de Istoria Artei), Andrei Bodiu (poet, decanul Facultăţii de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ana Borca (profesor de limba română la ICR), Ilinca Ţăpuru Busurcă (profesor de limba română la ICR), Radu Cristescu (filozof, cercetător la Fundaţia Apel, Bucureşti), Sorin Cucerai (filozof, consultant ICR), Nermina Damian (şef al corpului de balet al Operei din Braşov), Angela Dobrescu (sociolog, Grupul de Inţiativă Locală Corona, Braşov), Caius Dobrescu (scriitor, profesor la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ana Ene (lector la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Agnes Ferenc (ceramist), Mihaela Gheorghe (conferenţiar la Facultatea de Litere şi prorector la Universitatea Transilvania din Braşov), Mihai Ignat (dramaturg, lector la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ion Manolescu (scriitor şi conferenţiar la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti), Irina Margareta Nistor (critic de film, traducător şi jurnalist), Cristina Pârvu (lector la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti), Valer Rus (directorul Muzeului „Casa Mureşenilor”), Ovidiu Savu (istoric la Muzeul „Casa Mureşenilor”).

„Cursurile de vară organizate de ICR din Bucureşti sunt cel mai bun proiect adresat străinilor care doresc să înveţe limba română. Ambianţa nemaipomenită, atmosfera deosebit de agreabilă sunt numai nişte indicii pentru a da gustul acestei experienţe. Străinii veniţi în România pot, fără probleme “să-şi dezlege limba” (să-şi dezvolte cunoştinţele) într-un mod foarte plăcut mergând la cursuri sau conferinţe legate de cultura şi civilizaţia românească. (…) Profesorii de română sunt atât de amabili şi de bine pregătiţi, încât participarea la cursuri devine o adevărată plăcere. Relaţiile amicale care au apărut între noi mai durează şi astăzi, şi sincer putem vorbi chiar despre începutul unei prietenii.“ , spunea Bartosz Radomski, Polonia, participant la edițiile din 2007 și 2008.

Număr de vizualizări :1123


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro