“Numele trandafirului” într-o nouă ediţie, la Polirom

iul. 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Polirom, în colecţia “Biblioteca Polirom. Proză XX” a apărut o ediţie nouă a binecunoscutului roman “Numele trandafirului” de Umberto Eco.

Deopotrivă roman poliţist, parabolă despre adevăr văzut din perspectiva teologică, filosofică, scolastică, istorică, “Numele trandafirului” a cunoscut un imens succes de public, fiind tradus în peste 35 de limbi şi ecranizat de Jean-Jacques Annaud în 1986, cu Sean Connery, Christian Slater şi F. Murray Abraham în rolurile principale.

„Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu…” , scria Umberto Eco.

„Un roman poliţist? O parabolă politică despre democraţia creştină sau despre apocalipsa iminentă a lumii lui Reagan şi Brejnev? Un roman gotic? Sau, pur şi simplu, un divertisment al lui Umberto Eco?” , se întreba Raul Mordenti, în legătură cu misterul în care e învăluit acest volum fără vârstă.

„Astăzi, la a treia lectură a “Numelui trandafirului”, mi se pare că accentul principal al cărţii trebuie pus pe drama epistemologică. Rapid spus, drama lui Guglielmo nu este că nu a găsit adevărul (pentru că l-a gasit), ci accea că l-a găsit oarecum din întâmplare, fără să controleze în mod necesar, conţinutul însuşi al descoperirii – în ciuda faptului că s-a comportat mereu raţional, întotdeauna metodic şi fără greş, atent la toate faptele (în felul în care, nu-i aşa, pretind prescripţiile veritabilei ştiinţe). Guglielmo este un Sherlock Holmes în fine cuminţit de trufia pozitivismului, de prudenţa radicală a unui William Ockham, manevrând cu fineţe deopotrivă failibilitatea sa, contingenţa lumii, necesitatea logicii şi univocitatea enigmatică a existenţei, divine şi mundane.”, spunea H.-R. Patapievici,

Număr de vizualizări :1237


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro