spot_img

Vernisaj la UNAgaleria, MOnuMENTS cu Alina Tudor şi Răzvan Neagoe

Mâine, 8 iunie 2010, ora 18:00, la Universitatea Naţională de Arte-UNAgaleria (Str. G-ral Budişteanu nr. 10, Bucureşti), are loc vernisajul expoziţiei MOnuMENTS, un proiect al grupului focAR (Alina Tudor & Răzvan Neagoe). Curator Cristiana Radu.

Proiectul MOnuMENTS porneşte de la necesitatea unei reflecţii asupra relaţiei deficitare pe care o avem cu istoria şi memoria recentă, urmărind o piesă reprezentativă pentru relaţia dintre discursul politic şi ţesutul urban. Aflat în desfăşurare, ca un proiect de termen lung, MOnuMENTS urmăreşte cartografierea ţării pe zone – Dobrogea, Banat, Muntenia, Oltenia, Moldova, Ardeal, Maramureş – documentând şi arhivând monumentele de toate tipurile de pe întreg teritoriul ţării. Rezultatul va fi o „hartă” identitară a ţării prin prisma monumentelor sale.

Monumentele constituie un indiciu asupra felului în care ne privim istoria proprie şi pe noi înşine, ca popor. Asupra valorilor ideologice ale unei perioade istorice şi asupra felului în care ne-am raportat/ne raportăm la ele. Asupra raportului dintre artă şi politică. Avatarurile suferite de ele în timp sunt un barometru bun al schimbărilor politice şi sociale petrecute în spaţiul pe care îl populează.

Documentarea a început în 2007, iar prima acţiune a avut loc în 2009, pe traseul Constanţa-Bucureşti şi a constat în depunerea unui buchet de flori la fiecare monument şi respectarea unui moment de reculegere în memoria eroilor. Scopul imediat a fost acela de a atrage atenţia asupra unor monumente uitate sau aflate într-o stare de degradare vizibilă.

Tipul de cercetare artistică propus nu îşi arogă exhaustivitatea şi nici obiectivitatea sau tipul de analiză al cercetării ştiintifice, ci propune o meditaţie asupra relaţiei dintre individ, comunitate şi istorie, o întâlnire vie între „ieri” şi „azi”, între mentalităţi şi valori diferite, între noi cei de azi şi martorii tăcuţi ai vremurilor trecute. Notează diferenţe între dezvoltarea urbană şi cea rurală, între gesturi politice/culturale, gesturi individuale sau colective. Tangenţial, atinge teme precum arta în spaţiul public, urbanism, moduri de comunicare, tipuri de comunităţi, totalitarism, manipulare, violenţă.

Se opune ştergerii memoriei colective, optând pentru o memorie „vie”, urmărind în timp avatarurile – dislocări fizice sau dislocări de sens, reconstrucţii etc. – suferite de aceste simboluri naţionale. Raportul MOnuMENT – MOMENT este definit de cel puţin trei momente semnificative:

Momentul construcţiei şi inaugurării monumentului (dată, locaţie, autor, tehnică, comanditar etc)

Momentul evocat (tema, reprezentarea, titlul, istoric etc)

Momentul fotografierii (starea lui actuală, eventuale modificări, restaurări, recondiţionări, semnificaţia lui acum etc).

Selecţia de imagini prezentată în expoziţie se concentrează asupra figurilor eroilor din diverse perioade istorice. Majoritatea evocă primul sau al doilea război mondial. Cele mai vechi, de pe vremea Regelui Ferdinand sau a Regelui Carol, au suferit diverse recosmetizări – regimul comunist nu a demolat toate monumentele anterioare, însă a operat modificări – s-au mai adăugat nume, au fost scoase plăcuţe comemorative, unele monumente au fost reamplasate, altele vandalizate.

Proiectul de documentare şi cercetare MOnuMENTS a continuat şi în Londra, având curatori pe Lars Vilhelmsen şi Karen Ay. În perioada martie – aprilie 2010 s-a pornit la drum împreună cu “The Travellers Box Project”, o serie de trei performance-uri adăugând o nouă dimensiune proiectului. Observarea prin comparaţie a monumentelor din cele două capitale, Bucureşti şi Londra, a permis tragerea unor concluzii interesante privind modurile diferite de raportare la istoria proprie praticate în cele două spaţii, respectul/lipsa de interes faţă de însemnele naţionale ale trecutului oferind un indiciu asupra relaţiei de apreciere/comercializare/conflictuală/indiferenţă faţă de propriul trecut.

“The Travellers Box” funcţionează ca discurs artistic, purtat între artişti, în cadrul căruia atât analiza cât şi producţia propriu-zisă joacă un rol important. La baza proiectului se află noţiunea de colaborare între diferitele puncte de vedere ale artiştilor, pornind de la interacţiunile acestora cu „Cutia”, ca şi relaţiile care se dezvoltă din aceste interacţiuni şi se manifestă în diferite forme.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 8-18 iunie 2010

şi în cadrul NAG (www.noapteagaleriilor.roîntre orele 20:00 – 04:00.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508