Astăzi, 15 iunie 2010, ora 18:00, la Diverta Magheru din Bucureşti are loc lansarea volumului “Manual de analiză a politicii externe”, coordonat de Iulia Motoc şi Şerban Filip Cioculescu, Editura Polirom. La eveniment, alături de autor este invitat Luca Niculescu.
Semnate de specialişti recunoscuţi în ştiinţe politice, dar şi de câţiva actori de prim-plan ai politicii externe româneşti, Teodor Meleşcanu, Adrian Severin, Petre Roman, Mircea Geoană, Adrian Cioroianu, Mihai-Răzvan Ungureanu, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, textele reunite în acest manual abordează o gamă amplă de teme specifice domeniului.
După consideraţiile privind luarea deciziilor în politica externă a României, este analizată din punct de vedere teoretic întreaga problematică a disciplinei: dreptul la participare, etica, interesul naţional, securitatea naţională, regimurile politice sau teoria jocurilor. Secţiunea de final este un studiu aplicat al unor subiecte precum naşterea lumii unipolare, regiunea Mării Negre, antiamericanismul, relaţiile dintre România şi Ungaria, politica de extindere a Uniunii Europene sau formarea diplomaţilor într-o lume din ce în ce mai globalizată. Volumul se adresează specialiştilor din domeniile relaţiilor internaţionale, diplomaţiei, securităţii naţionale, economiei, precum şi studenţilor de la facultăţile de profil.
Iulia Motoc (coordonator) este profesor la Universitatea Bucureşti, director al Masterului European al Drepturilor Omului, Veneţia, precum şi avocat în cadrul Baroului Bucureşti. Cadru didactic pentru Drept Internaţional, specialist internaţional în drepturile omului, fost raportor ONU pentru RD Congo şi preşedinte al Subcomisiei pentru drepturile omului. Membru în Comitetul ONU al Drepturilor Omului din anul 2006. Doctor în etică şi doctor în drept internaţional (Université Paul Cézanne Aix-Marseille III). Profesor invitat în mai multe universităţi din Europa şi SUA, printre care Yale University şi NYU. A publicat numeroase cărţi şi articole dedicate dreptului internaţional şi relaţiilor internaţionale în ţară şi în străinătate.
Şerban Filip Cioculescu (coordonator) este doctor în ştiinţe politice, este cercetător ştiinţific în domeniul studiilor de securitate la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucureşti şi lector la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, catedra de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Domeniile sale de specializare sunt: teoria relaţiilor internaţionale, studii strategice, studii de securitate, drept internaţional public. A predat sau predă cursuri despre organizaţii internaţionale, introducere în relaţiile internaţionale, crize şi conflicte internaţionale şi drept internaţional. A publicat cărţi şi peste 30 de articole în reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate.