Poveşti ale unor români celebri care s-au întors în România

iun. 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 13 iunie 2010, ora 11:30, la standul Editurii Polirom (Pavilionul 15), în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2010 are loc lansarea volumului “De ce m-am întors în România”, coordonator Sandra Pralong. Printre cei care semnează textele din volum se numără Sorin Alexandrescu, Ion Vianu, Mihaela Mihai, Leonard Doroftei, Dinu Zamfirescu, Gheorghe Zamfir, Principesa Margareta a României, Irina Cajal, Radu Gabrea, Mariana Nicolesco, Dan Chişu, Neagu Djuvara.

Imaginea românilor despre ţările din Vest este aproape exclusiv pozitivă, lucru confirmat de numeroase sondaje. Şi totuşi, mii dintre ei, care ar putea avea cariere strălucite în străinătate, decid să revină şi să trăiască în România. Care sunt diferenţele dintre „aici” şi „acolo” şi ce putem învăţa din experienţa celor care au ales să se întoarcă? Opiniile unor români nu de puţine ori celebri cu privire la viaţa în străinătate alternează permanent cu percepţia pe care aceştia o au asupra ţării lor şi a destinului ei, într-un incitant volum ce izbuteşte să pună faţă în faţă realităţile autohtone şi străine.

Sandrei Pralong spunea despre acest volum: “Mi‑aş dori ca, printre rânduri, această carte să ne îmbie să ne „îndrăgostim din nou de România!”. Ştiu că, în ultimul timp, a devenit de bonton mai curând să ne denigrăm ţara, dar cred că, atunci când o privim prin ochii unor oameni de succes care au ales să se întoarcă şi să trăiască aici, putem redobândi acea stare de iubire. Chiar dacă unii dintre autorii paginilor nu sunt tocmai blânzi cu ce au găsit acasă în România, citind povestea fiecăruia descoperim noi motive (şi maniere) de a o iubi, de a o părăsi şi, în final, de a reveni totuşi la ea…”

Sandra Pralong e fost consilier al preşedintelui Emil Constantinescu pe Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi în prezent este preşedintele Fundaţiei SynergEtica. Este membru în conducerea a numeroase fundaţii şi asociaţii internaţionale. Studii comerciale (Elveţia), de relaţii internaţionale şi ştiinţe politice (SUA). A fost director de comunicare al săptămînalului American Newsweek. În 1990 a pus bazele Open Society Fundation (Bucureşti), iar între 2002 şi 2005 a fost cel mai înalt responsabil de comunicare pentru Europa şi CSI în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Număr de vizualizări :1152


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro