spot_img

Poezia nu (mai) este joc la perete

Începutul de iunie 2010 a însemnat, în Bucureşti, ieşirea poeziei în spaţii neconvenţionale. O ieşire despre care, la noi, se discută şi se scrie mult, dar când e vorba despre punerea ei în practică, motoarele se (cam) gripează…Paradoxal, pentru că, dacă te uiţi prin cărţile poeţilor de (mai) toate promoţiile, poezia de azi pare să se fi instalat bine, cu arme- stilistice- şi bagaje- de seducţie-, în viaţa oraşului şi să fi coborât, la nivelul discursului măcar, în stradă.

Un târg al volumelor cu poeme, dar şi al unor lansări, colocvii şi taclale literare altfel decât acelea demult prăfuite şi uzate până la urzeală şi un maraton poeticesc şi jazzistic au colorat, vreme de câteva zile, la început de iunie 2010, viaţa publicului de gen. Şi au dat seamă că se poate ca scriitorii- în cazul de faţă poeţii- să facă un pas spre mai buna definire a statutului lor în lumea de azi.

A doua ediţie a “Maratonului de Poezie şi Jazz” (noaptea de vineri- 4 iunie a.c. – spre sâmbătă- 5 iunie a. c.) a reunit, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”, peste patru sute de spectatori. Alte câteva zeci de mii de ascultători au urmărit transmisia în direct (şapte ore de poezie şi muzică) efectuată de Radio România Cultural de la faţa “ostilităţilor”.

Treizeci şi trei de poeţi din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Satu-Mare, Galaţi, Târgu-Jiu, Constanţa, Piteşti, Botoşani, Braşov,  Bistriţa- Năsăud, Arad, poeţi de cursă lungă, au pornit, cu poemele lor, din block-straturi spre întâlnirea cu publicul mare, dar şi cu acela specializat- confraţi, critici şi istorici literari, editori, jurnalişti culturali.  Câteva momente poetice insolite au făcut legătura cu Parisul, Oraşul Lumină al poeziei- Matei Vişniec şi trupa de actori şi muzicieni Delagare& CIE, dar şi cu lumea…de dincolo, în care s-au dus,  mult prea devreme, poeţi ce ar fi putut să fie şi ei maratonişti: Mariana Marin, Augustin Frăţilă, Aurel Dumitraşcu, Virgil Mazilescu…Iar muzicienii aduşi la maraton de maestrul Mircea Tiberian- cu două prezenţe feminine de top ale genului, Maria Răducanu şi Nadia Trohin (în plină afirmare)- au arătat încă o dată că două arte de nişă, cum sunt poezia şi jazzul, fac bună casă împreună, se susţin şi se pun în relief cu delicii şi răsfăţ cultural pentru spectatorii ce vor să evadeze din lumea strident kitschoasă a divertismentului livrat cu toptanul de mass-media.

Condus cu vervă de cei doi moderatori, scriitorul Dan Mircea Cipariu şi managerul Ioan Cristescu, maratonul a arătat, încă o dată, faptul că poezia nu mai poate fi doar joc la perete, antrenament al poetului de unul singur. Ea are nevoie de partener, de public, şi trebuie să-şi recâştige funcţia socio-comunitară. Mai ales prin astfel de ieşiri “în peisaj”, atâta vreme cât editorii  mizează doar accidental pe cărţile de gen, care au tiraje confidenţiale, “îngropate” de difuzarea defectuoasă.

Cele două ediţii ale “Maratonului de Poezie şi Jazz” au demonstrat apoi şi un fapt foarte important, acela că parteneriatul public- privat în cultură se lasă cu bune rezultate atunci când partenerul privat- în cazul de faţă  EURO CULTURART şi OPEN ART- vine cu proiecte viabile, de anvergură, cu public ţintă bine cunoscut şi nu e din categoria…ciupelilor clientelare. La acest capitol ar fi multe de discutat şi o voi face în câteva editoriale viitoare.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508