spot_img

Péter Esterházy, Péter Nádas, Ray Loriga şi Najat El Hachmi la Curtea Veche

În cadrul Bookfest, Editura Curtea Veche pregăteşte o serie de lansări ale unor autori români şi străini de anvergură europeană. În cadrul evenimentelor vor participa nume de referinţă ale criticii literare româneşti, alături de scriitorii străini invitaţi. Astfel, Péter Esterházy, Nicolae Manolescu, Carmen Muşat, Horia Barna, Vladimir Tismăneanu ş.a. vor fi prezenţi la lansările Editurii Curtea Veche. AgenţiadeCarte.ro va reveni cu noi amănunte, în fiecare zi de Bookfest.

Vineri, 11 iunie 2010, ora 15:00, la standul Editurii Curtea Veche are loc lansarea volumului La început, eram încă un om normal – Iolanda Malamen în dialog cyberspaţial cu Péter Esterházy”, colecţia Interviuri, traducere de Anamaria Pop. La eveniment participă: Péter Esterházy, Iolanda Malamen, Nicolae Manolescu, Anamaria Pop, Petru Popescu, Grigore Arsene. Eveniment este realizat cu sprijinul Residence Hotels.

Iulia Popovici scria despre acest volum de dialoguri: „Remarcabil romancier, tradus şi premiat de-a lungul şi de-a latul Europei, Péter Esterházy îşi aniversează, acum, cei 60 de ani cu un volum în premieră. “La început eram încă un om normal “– mărturia scrisă a unui fascinant schimb epistolar cyberspaţial între Esterházy şi scriitoarea Iolanda Malamen, intermediată de Anamaria Pop – este cea dintâi carte de dialoguri a scriitorului maghiar, iar ea apare, în mod excepţional, în România (cu care autorul “Harmoniei cælestis are o la fel de excepţională relaţie de suflet). Cu umorul lui acid şi autoironia şfichiuitoare, Péter Esterházy  vorbeşte despre puternica lui relaţie cu limba, despre ambigua condiţie de scriitor în comunism şi postcomunism, despre viaţă publică şi existenţă personală. Şi, cu maximă luciditate, despre literatură.“

La ora 15:30 are loc lansarea volumului “Rănile bătrânului continent al autorului Péter Nádas, colecţia Inedit, traducător Anamaria Pop. Participă:  Péter Esterházy, Anamaria Pop, Carmen Muşat, Iulia Popovici, Mihaela Moroşanu.

Carmen Muşat scria despre acest volum: „Rănile bătrânului continent “ cartografiază pătrunzător realitatea complexă din spaţiul central şi est-european postcomunist şi chestionează principalele cauze ce menţin, încă, deficitul de comunicare dintre vechile şi noile democraţii europene.

Asemenea lui Hamlet, Nádas investighează natura morală a lumii în care trăim şi, întocmai ca personajul shakespearian, pune şi îşi pune întrebări, refuzând să se lase condus de certitudini. Menţinându-se permanent la graniţa dintre experienţă şi imaginaţie, dintre realitate şi ficţiune, autorul maghiar pune în scenă un veritabil spectacol al ideilor. Puterea de seducţie a acestor scrieri constă în capacitatea autorului lor de a aborda o serie de aspecte dintre cele mai grave ale «infernalei comedii» ce se desfăşoară zi de zi în spaţiul postcomunist «ca şi când ar spune o poveste». Ficţiunile-eseu ale scriitorului maghiar pun în lumină versiuni adeseori concurente ale unei realităţi în permanentă mişcare.”

La ora 18:00 se lansează volumul “Căzuţi din cer” de Ray Loriga şi „Ultimul patriarh” de Najat El Hachmi. Participă: Horia Barna, Alexandru M. Călin, Florin Galiş, Teresa Atienza Serna, Ştefania Nalbant.

În volumul lui Ray Loriga, un adolescent fuge împreună cu o fată pe care a sechestrat-o după ce a împuşcat un agent de pază şi a furat maşina tatălui ei. Un road movie care deapănă povestea unei fugi – fuga de ipocrizie, de răutatea disimulată, de un Dumnezeu nepriceput, … toate suficiente motive pentru ca protagonistul să aleagă fuga în compania fetei şi să ceară cu insistenţă, strigând din toate puterile, prin fiecare din acţiunile sale, să fie lăsat în pace. Urmărirea şi împuşcarea lui ajung spectacol de televiziune; mama şi fratele mai mic devin, fără să-şi dea seama, protagoniştii unui reality show dement şi fără milă. Cotidianul The New York Times scria: “Ray Loriga este starul rock al literaturii europene.”

“Ultimul patriarh” de Najat El Hachmi a primit Premiul Ramon Llull în 2008 şi Premiul Ulysse pentru roman de debut în 2009, fiind tradus în engleză, franceză, italiană, portugheză, turcă şi arabă.

Najat El Hachmi s-a născut în Maroc şi, la opt ani, a emigrat, împreună cu familia, în Catalonia. A studiat literatura arabă la Universitatea din Barcelona. Scrie de la vârsta de doisprezece ani – la început un hobby, scrisul s-a transformat treptat într-o modalitate de a canaliza această anxietate provocată de apartenenţa la două lumi fundamental diferite. Pe lângă activitatea literară, Najat El Hachmi este realizatoarea unui talk-show difuzat la radio şi autoarea a numeroase articole apărute în presă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508