Festivalului „Plai” aduce muzica, artele plastice şi multiculturalitatea în Banat

iun. 24th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 10-12 septembrie 2010, la Timişoara va avea loc o nouă ediţie a Festivalului „Plai”. Acesta este organizat de Asociaţia Culturală “Sunet Ambianţă Timişoara” (A.C.S.A.T.). Ca şi ediţiile anterioare, ediţia 2010 are loc la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, iar line-up-ul confirmat până în acest moment promite o experienţă de neuitat. Vor fi promovate multiculturalitatea, artele plastice, muzica. Câteva nume care deja şi-au confirmat prezenţa sunt: Mísia, una dintre vocile cele mai bune ale fado-ului din istorie, Ara Dinkjian, unul dintre cei mai influenţi muzicieni din Armenia, probabil cel mai mare maestru al oud-ului din toate timpurile, excelentul percuţionist Trilok Gurtu şi cântăreţul de jazz Christoph Pepe Auer alături de Manu Delago.

Dacă ne uităm doar în România, găsim muzică de toate felurile, pe toate gusturile. Dacă ne lărgim orizontul şi privim până în părţile cele mai îndepărtate ale globului, vedem că fiecare popor are muzica şi muzicalitatea sa aparte, că sunt atâţia artişti, atâtea instrumente cu sonorităţi cu totul speciale, atâtea feluri de a face şi a interpreta muzică, încât e, parcă, păcat să nu încerci măcar să aduci şi aici câte ceva din fiecare. An de an, pe scena Plai au urcat muzicieni din toată lumea. Al di Meola sau Paco de Lucia, Yungchen Lhamo, cu sunetul Tibetului, Mariza, cu fado portughez, Esma Redzepova (Macedonia), Sainkho Namtchylak (Tuva), Dobet Gnahore (Coasta de Fildes), Fanfare Ciocârlia şi Grigore Leşe, din România, Jean-Luc Ponty (Franţa), Ternipe (Ungaria).

Pe lângă muzică, Festivalul „Plai” se concentrează şi în jurul artei. De-a lungul timpului, au existat secţiuni dedicate teatrului, artelor plastice, cărţii, fotografiei, filmului, workshop-urilor pe diverse teme, forme artistice variate, mai mult sau mai puţin convenţionale. Arta tradiţională, reprezentată de olărit, costume populare, ţesut, s-au întâlnit în spaţiul muzeului cu pictura pe ceramică, teatrul contemporan ori arta circului.

Promovarea multiculturalităţii acestei zone nu este un merit deosebit, ci este, cunoscând istoria acestui loc, aproape o obligaţie. Căci atunci când spui Timişoara sau Banat te gândeşti la toate etniile, culturile care au convieţuit aici, iar locul este rezultatul acestei convieţuiri, nu al fiecăreia în parte, ci al tuturor, laolaltă. Au fost prezente aici culturile maghiară, sârbă, germană, cehă, franceză, germană dar şi culturile peruană, portugheză, olandeză, israeliană şi altele au ajuns la Plai. Consulate, ambasade, institute culturale au venit aici, aducând fiecare ce a considerat că trebuie, în primul rând, să se ştie despre poporul şi cultura lor.

Mísia este considerată una dintre cele mai bune voci ale fado-ului din istorie, o demnă urmaşă a Amaliei Rodriguez. Un pionier, un spirit liber – Mísia este mai mult decât o simplă interpretă. Mísia este cea care duce tradiţia portugheză mai departe, este o adevărată ambasadoare a muzicii recunoscută în întreaga lume.

Ara Dinkjian – unul dintre cei mai influenţi muzicieni din Armenia, probabil cel mai mare maestru al oud-ului din toate timpurile, omul care cu piesa „Homecoming” a spart toate barierele sunetului jazz şi care a fost invitat să cânte la finalul ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004.

Probabil cel mai titrat percuţionist al lumii, Trilok Gurtu a reuşit să aducă în prim-plan suflul muzical al Indiei, să facă senzaţie în muzica occidentală şi să le îmbine cu flamenco, ritmuri

africane, braziliene sau chinezeşti.

Cel mai apreciat tânăr muzician de jazz din Austria, Christoph Pepe Auer, revine la Plai, având alături grupul său şi ca invitat special un muzician nu mai puţin apreciat, Manu Delago.

Pe lângă aceștia festivalul include și o serie de momente speciale. Astfel, vor fi o serie de ateliere organizate pentru cei care doresc să “fure” de la invitați cunoștințe despre muzică. Totodată, invitații speciali ai festivalului vor bucura publicul cu film, teatru, biciclete și nu numai.

Mai multe detalii pe www.plai.ro.

Număr de vizualizări :1204


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro