spot_img

Despre revoluţie, carte digitală şi basme spaniole, în a doua zi de Bookfest

A doua zi a Salonului de Carte Bookfest, 10 iunie 2010, a început cu poveşti spaniole în limba română, în cadrul Programului “Spania – ţară invitată”. Marian Râlea a interacţionat cu cei mici, citind cu ei în spaniolă şi amuzându-se traducând. Magicianul s-a adaptat tematicii spaniole, reuşind să îi atragă în firul epic chiar şi pe adulţi. Costumaţi de Zâna Poveştilor, micii actori s-au dovedit talentaţi, luându-şi rolul în serios. În final, copiii au primit pelerine colorate, autografe de la Marian Râlea şi cărţi în spaniolă. Cei mici sunt aşteptaţi şi vineri în Pavilionul 13 pentru poveşti cu Magicianul, tot de la ora 11.00!

„Fie că sunt pe termen lung sau scurt, alianţele ziar – carte sunt fireşti’, spunea Vladimir Epstein ieri

La Cafeneaua literară Lavazza, programul „Cu cărţile pe masă” a pus în discuţie alăturarea dintre ziar şi carte, ca soluţie de criză sau ca alianţă pe termen lung. Vladimir Epstein, Directorul Târgului de Carte Gaudeamus, consideră că această asociere este de bun augur şi într-un caz şi în celălalt. „Fie că sunt pe termen lung sau scurt, alianţele ziar – carte sunt fireşti. Este de admirat că editorii din România au ştiut să se adapteze crizei şi să pună în valoare cartea”, a completat Epstein.

Ion Iliescu la Bookfest, în a doua zi de târg

La ora 12.00, Ion Iliescu şi-a lansat cartea “După 20 de ani. 1989 — an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională”, la Editura Semne. Mesajul său către cei prezenţi a fost că această carte dezvăluie adevărul pe care unii îl neagă, fără a oferi motive.

Tot de la ora 12.00, la Editura Coresi, Octavian Sava a lansat “Prinţul rătăcitor – George Bibescu”, despre care spune că are în alcătuire bibliografía fostului domnitor Gheorghe Demetrie Bibescu. Rodica Popescu-Bitănescu, prezentă la această lansare, a afirmat că şi-a însuşit multe cunoştinţe din domeniul actoriei de la Octavian Sava.

Responsabilitatea socială în România şi proiectul Agenda voluntarului, noi probleme rezolvate la Bookfest

Ora 15.30 a marcat masa rotundă “Responsabilitatea socială în România”, în cadrul Cafenelei literare România literară, la care au participat reprezentanţi ai Centrului Educaţional pentru Tineret şi Dezvoltare Durabilă – Pilula zero şi ai Centrului Unic de Voluntariat Comunitar Sector 5. S-a lansat proiectul Agenda voluntarului.

Vasile Dâncu şi-a lansat ieri, 11 iunie 2010, la Bookfest cartea “Patrie de unică folosinţă”, la Editura RAO. Cartea reprezintă o acumulare de eseuri de sociologie critică. „Scriu pentru că există o majoritate tăcută, pentru că am sentimentul misiunii şi pentru că nu poţi să treci prin lume fără să plăteşti o datorie”, a spus Dâncu. Alături de autor, au participat la această lansare şi Victor Ponta, Cristian Tabără şi Liviu Maior.

Dezbatere între scriitorii români şi spanioli despre Viitorul cărţii electronice”

Moderaţi de Laura Albulescu, Editura ART, scriitorii spanioli Milagros Frías, Ray Loriga şi Lorenzo Silva au luat parte astăzi la masa rotundă cu titlul „Viitorul cărţii electronice”, împreună cu Doina Ruşti (romancieră) şi Costi Rogozanu (jurnalist web, critic literar, scriitor). „Cartea electronică a venit pentru a rămâne”, consideră Milagros Frias. Tot ea a spus că „e-pass-ul este o depăşire a primilor scriitori”.  Lorenzo Silva şi-a pus problema dacă fantoma pirateriei este o ameninţare. El consideră că vom putea vorbi despre dezvoltarea literaturii digitale abia atunci când nu va mai exista piraterie. “O carte bine editată adaugă valoare faţă de formatul digital. Cartea digitală are totuşi multe avantaje. Industria literară a fost destul de sprintenă, dar nu a reuşit să comunice cu poporul”, a continuat Silva.  Ray Loriga ar fi încântat ca peste un an să nu mai fie nevoie să cărăm după noi cărţile tehnice, de genul ghidurilor de călătorie. „Nu se poate sări peste editură, cartea şi-ar pierde din contextul cultural”, a spus Ray Loriga. Costi Rogozanu a fost de părere că, în literatura tehnică, de specialitate,  cartea electronică este o evoluţie.

Carme Riera, Rosa Montero, Milagros Frías, Gabriela Adameşteanu şi Cecilia Ştefănescu au dezbătut pe tema Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române”

A doua masă rotundă, “Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române” s-a desfăşurat la ora 16.30 şi i-a avut printre participanţi pe Carme Riera, Rosa Montero, Milagros Frías, Gabriela Adameşteanu (romancieră) şi Cecilia Ştefănescu (romancieră), iar la încheierea acestei zile de târg Ada Milea şi „Don Quijote” au încântat publicul pe note muzicale, de la ora18.30, în pavilionul 13 al Romexpo.

Salonul de Carte Bookfest 2010 este organizat de Asociaţia Editorilor din Romania (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi patronajul ministerelor culturii român şi spaniol, al Federaţiei Editorilor din Spania şi Institutului Cervantes de la Bucureşti, al MAE român şi Primăriei Municipiului Bucureşti, cu concursul ARCUB. Co-producător al Bookfest 2010 este TVR Cultural, iar principalii partenerii media sunt România Liberă, Europa FM, Jurnalul Naţional. Colaboratorii media sunt Zoom TV, Agenţia de Carte şi ziarul Azi. Printre sponsori se numără Cartea Dragostei Avon, Lavazza, Florăria Olandeză, Cumpăna, Syscom 18, INES IPTV şi RPG Security. Banca Românească este partener.

Evenimentul se bucura de susţinerea: Observatorul Cultural, Revista 22, România Literară, The Diplomat, Psychologies, Elle, Femeia de azi, Cariere, Zile si Nopti, 7 Seri, Ziarul Naţional, Ring şi a website-urilor: Bucureştii Vechi si Noi, 121.ro, Stil Feminin, Amelie, Avantaje, Clopotel.ro, Referat.ro, Copilul.ro.

Bookfest 2010 are loc în perioada 9-13 iunie şi se deschide zilnic la ora 10:00 şi se închide miercuri 9, joi 10 şi sâmbătă 12 iunie la ora 20:00. Vineri 11 iunie orarul se prelungeşte până la 22:00, iar duminică 13 iunie Salonul de carte îşi închide porţile la ora 18:00. Bookfest are loc în pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Romexpo. Accesul vizitatorilor este liber.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Fără îndoială, elemente electronice sunt unele din cele mai tari online, produse şi tehnologii offline.as continua sa progreseze, mai multe şi mai mult, oamenii încep să realizeze că acestea sunt unele dintre lucrurile pe care ei doar nu pot trăi fără.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508