spot_img

Bookfest 2010: o ediţie de lux

Numeroşi scriitori de renume, alături de notabili critici şi istorici literari sau personalităţi publice din lumea culturii participă şi în acest an la Bookfest. Vizitatorii îi pot vedea şi asculta cu ocazia lansărilor de carte sau a meselor rotunde programate de-a lungul celor cinci zile ale Salonului Internaţional de Carte. A V-a ediţie Bookfest, cu Spania ca ţară invitată, are loc între 9 şi 13 iunie 2010, la Complexul Romexpo.

Editorii români vin cu o multitudine de noi apariţii, de la literatură, poezie, eseu, memorialistică, până la critică literară sau publicistică. Alături de autorii români, opt scriitori şi doi traducători spanioli vor fi prezenţi în cadrul acestei ediţii a Salonului.

Gabriela Adameşteanu, scriitoare, jurnalistă şi traducătoare, a câştigat numeroase premii naţionale pentru romanele “Drumul egal al fiecărei zile” (1975) şi „Dimineaţa pierdută” (1984) şi pentru povestirile „Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă” (1979) şi „Vara-primăvara” (1989). Începând cu anul 2008, cărţile Gabrielei  Adameşteanu se regăsesc în colecţia „Opere” de la Polirom. La Bookfest, Gabriela Adameşteanu este prezentă cu noul său roman – „Provizorat” – o împletire de poveşti şi istorii personale configurate în interiorul Istoriei, un portret al României secolului XX. Joi, 10 iunie, scriitoarea participă la masa rotundă intitulată „Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române”, programată pe scena din Pavilionul 13 de la 16:30.

Mircea Cărtărescu este aşteptat sâmbătă, 12 iunie 2010, de la ora 13.00, la standul Humanitas pentru a-şi lansa volumul de proză „Frumoasele străine”, dar şi pe cel de versuri intitulat „Nimic” – un neaşteptat text «de sertar» recuperat de poet după mulţi dedicaţi prozei. Cărtărescu va face însă şi un adevărat tur de forţă prezentând volumele Monicăi Pillat şi ale lui Dinu Pillat, antologia unui poet străin favorit – Allen Ginsberg – sau titluri ale altor autori români care s-au aplecat asupra cercetării literare, istorice sau spirituale, în linia inevitabilei sale vocaţii de profesor.

Miercuri, 9 iunie 2010, de la ora 13:00, va avea loc lansarea cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor. Să mori împuşcat ca un animal sălbatic” de  Grigore Cartianu, la standul Adevărul Holding. Jurnalistul-scriitor a analizat ultimul episod din biografia cuplului Ceauşescu şi configurează o altă imagine a celui mai important eveniment istoric din România sfârşitului de secol XX, Revoluţia din 1989. Aceeaşi paradigmă socio-politică şi de istorie recentă îl aduce în faţa iubitorilor de satiră şi pe jurnalistul Ion Cristoiu, cu volumul „Găina fără bilet”.

Bookfest 2010 este organizat de Asociaţia Editorilor din România (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi se desfăşoară sub patronajul instituţional românesc al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Afacerilor Externe, Primăriei Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Federaţia Editorilor din Spania şi cu sprijinul Institutului Cervantes şi al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, al Primăriei Sectorului 1.

Cu concursul Consiliului Naţional al Audiovizualului, co-producător al Bookfest 2010 este TVR Cultural, principalii partenerii media sunt România Liberă, Europa FM, Jurnalul Naţional, iar colaboratorii media sunt Zoom TV, 24Fun, Agenţia de Carte. Printre sponsori se numără Avon, Lavazza,  Florăria Olandeză, Cumpăna, Syscom 18, INES IPTV şi RPG Security. Banca Romanească este partener.

Evenimentul se bucură de susţinerea revistelor: Observator Cultural, Revista 22, România Literară, The Diplomat, Psychologies, Elle, Femeia de azi, Cariere, Zile şi Nopţi, Ziarul Naţional, Ring şi a siteurilor: Bucureştii Vechi şi Noi, 121.ro, Stil Feminin, Amelie, Avantaje, Clopoţel.ro, Referat.ro, Copilul.ro, www.agentiadecarte.ro.

Bookfest 2010 se deschide zilnic la ora 10:00 şi se închide miercuri 9 iunie, joi 10 iunie şi sâmbătă 12 iunie, la ora 20:00. Vineri, 11 iunie2010, orarul se prelungeşte până la 22:00, iar duminică, 13 iunie 2010, Salonul de carte îşi închide porţile la ora 18:00. Bookfest are loc în pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Romexpo. Accesul vizitatorilor este liber.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508