Biblioteci de vacanţă

iun. 20th, 2010 | By | Category: La Țintă!

Cu zile de caniculă greu de suportat pentru cei ce încă se iluzionează că trăiesc într-o climă temperat continentală, concediile, vacanţele anului 2010 stau să înceapă. Când mă pregăteam şi eu, ca orice jurnalist cultural cu panaş, să (-mi) pun întrebarea: ce cărţi ar putea să ia cu ei vilegiaturiştii la munte, la mare, pe trasee turistice din ţară ori din străinătate, aflu că mai bine de 30% dintre orăşeni vor sta anul acesta, în concedii şi vacanţe, acasă. Robinsoni fără insulă şi fără Vineri, opriţi la domiciliu de ravagiile crizei pre româneşte.

Cum e lesne de înţeles, amintita statistică îi vizează pe locuitorii oraşelor şi târgurilor, căci truditorii pământului, câţi mai rezistă, n-au zile de răsfăţ tihnit în lunile iulie şi august, n-au liber de la agricultură.

Astfel că, întrebarea cu luatul cărţilor faţă-n faţă cu realitatea imediată se simplifică şi ea. Drept spre miezul lucrurilor. Există cărţi de vacanţă? Unii spun că da, alţii spun că nu, ca în binecunoscutul banc.

Cei din prima categorie se lasă furaţi de etichete, de promovarea unor cărţi uşurele, din dâra divertismentului kitschos, drept însoţitoare ideale pentru zilele de vacanţă/ concediu, precum prosopul de aşezat pe nisip ori bocancii pentru ascensiuni. Dacă le cumpără, mulţumiţi că s-au pregătit bine şi la capitolul lectură pentru evadările estivale, se întreabă apoi, răsfoindu-le, de ce-ar fi dat banii pe ele, sau, pur şi simplu, le uită într-un buzunar de rucsac sau pe fundul geamantanului, prinşi cu tentaţiile vacanţiere ce nu includ adăstarea spre citit.

Cei din a doua categorie- mă număr printre ei- abia aşteaptă zilele libere în care să se lase furaţi- acasă ori aiurea- de deliciile lecturii unor cărţi la care au visat când aveau program. Cărţi destinate…bibliotecilor vacanţei. Cu rafturi mai pline, mai goale, după cât răgaz ai avut să te abandonezi lecturii pentru tine în iarna şi primăvara care au trecut şi, fireşte, după buzunar.

Nu există cărţi de vacanţă, există doar cărţi pe care putem să le citim în vacanţă. Fiecare după instruire, gust, priorităţi şi ce pretenţii avem de la lectură. Nu există cititori de vacanţă şi cititori de restul anului, există doar cititori cu selecţia la purtător dintr-o ofertă variată. Celor cu adevărat pasionaţi de citit, vacanţa le oferă, e-adevărat, un răgaz prielnic. Dar, cu siguranţă, nu le modifică nici preferinţele, nici aşteptările, nici „ritmul biologic” de cititori şi nici nu le sporeşte (acestora din urmă) numărul.

Pentru concediile/ vacanţele acestui an, agenţia noastră vă propune câteva titluri, bine alese (cu subiectivitatea inerentă unei asemenea întreprinderi) din producţia editorială a anului în curs. Sunt cărţi de (mai) toate genurile- nu există gen minor pentru cărţile bune.

Alegeţi şi citiţi. Vom vedea la început de septembrie care vor fi cărţile de raftul întâi în bibliotecile vacanţei în care vă dorim să aveţi lectură plăcută!

Cornelia Maria Savu

Număr de vizualizări :1497


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro