Sărbătorirea Bicentenarului Independenţei Republicilor Iberoamericane

mai 17th, 2010 | By | Category: Postcard

Astăzi, 18 mai 2010, ora 19:00, în Sala Mare a Ateneului Român din Bucureşti are loc recitalul extraordinar de pian al Ilincăi Dumitrescu, prilejuit de celebrarea Bicentenarului Independenţei Republicilor Iberoamericane. Evenimentul este organizat în colaborare cu Institutul Cervantes din Bucureşti.

La Bucureşti, Institutul Cervantes celebrează acest bicentenar printr-un recital al pianistei Ilinca Dumitrescu, care va prezenta un program cu lucrări de Enrique Granados, Alberto Ginastera, Manuel M. Ponce, Heitor Vila Lobos, Isaac Albéniz etc. Cu excepţia Peru-ului, care îşi va sărbători bicentenarul independenţei în 2021, ţările Americii Latine marchează cei 200 de ani de libertate începând din 10 august 2009 (independenţa Ecuadorului) şi până la sfârşitul lui 2010, printr-o succesiune de evenimente de mare amploare.

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat până în prezent în cele mai importante săli de concerte situate pe 5 continente, 39 de ţări, 33 de capitale ale lumii. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea şi Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, absolvit în 1978 cu distincţia maximă „Diploma de Merit”.

Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara sa natală (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003 etc.), dar şi a multor distincţii internaţionale.

Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestra (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor – Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX – XXI.

Ilinca Dumitrescu a efectuat numeroase turnee în Spania (la Madrid şi în alte oraşe) şi în America Latină. A concertat în Argentina, Bolivia, Brazilia, Cuba, Mexic, Uruguay, în oraşe ca Buenos Aires, Montevideo, Havana, Matanzas, Guanajuato, Tlaxcala, La Paz, Cochabamba, Brasilia, Goiania, Rio de Janeiro etc., pe scene importante (Teatrul Naţional din Brasilia, SODRE – Radiodifuziunea din Montevideo, Festivalul Internaţional „Cervantino” – Guanajuato – 2000, Filarmonica din Havana – 1979 s.a.). A participat la emisiuni de radio şi TV, unele din concertele sale fiind transmise în direct de posturile de televiziune naţionale (Mexic – Festivalul „Cervantino”, Uruguay, Bolivia). A predat masterclasses la Conservatorul din Brasilia (1998).

Număr de vizualizări :1351


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro