Panait Istrati sau ce înseamnă a fi un scriitor angajat politic

mai 3rd, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 5 mai 2010, ora 18:30, la sediul ICR Stockholm are loc dezbaterea cu tema ”Panait Istrati sau ce înseamnă a fi un scriitor angajat politic”. Invitaţii la dezbatere sunt personalităţi culturale suedeze cunoscute pentru implicarea lor în diverse cauze civice şi politice.

Este vorba despre Åsa Linderborg – scriitor, istoric şi jurnalist, şeful secţiei cultură a cotidianului Aftonbladet, Agneta Pleijel – scriitor, regizor, jurnalist şi profesor de artă dramatică, autoarea a douăzeci de titluri de versuri, proză şi dramaturgie, membru al Academiei De Nio şi fost preşedinte al PEN-clubului suedez, Torbjörn Elensky – scriitor şi jurnalist, critic literar în cadrul cotidianului Dagens Nyheter – şi Svante Weyler – scriitor, jurnalist şi editor, fost corespondent al Radiodifuziunii suedeze la Berlin. În Suedia, implicarea scriitorului în viaţa cetăţii este văzută în general în mod favorabil, dar rareori pusă în discuţie. Mai mult, literatura implicată politic, în special literatura de rezistenţă sau care vizează aspecte legate de libertatea individului, ocupă un loc aparte în peisajul literar suedez, constituind deseori punctul de atracţie la târgurile de carte şi situându-se în topurile literare ale ziarelor.

Evenimentul de la ICR Stockholm face parte din seria de dezbateri „Români la Paris”, demarată de institut în 2008, şi îşi propune să-l readucă pe Panait Istrati în atenţia publicului suedez. Cu această ocazie va fi lansată traducerea în suedeză a romanului ”Mihail”, apărută de curând la editura Lindelöws. Traducătorul romanului, Per Östborn, va vorbi în deschiderea serii despre viaţa şi opera lui Istrati.

Număr de vizualizări :1242


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro