Mesageri ai ploii sosiţi la Cărtureşti

mai 4th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 6 mai 2010, ora 18:00, la Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona nr. 13-15), are loc lansarea romanului “Mesagerii ploii” de Ismail Kadare, apărut la Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”, în traducerea lui Marius Dobrescu.


Cartea va fi prezentată de Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction, Marius Dobrescu, Cezar Paul-Bădescu, Luan Topciu şi Vlad Zografi.

Tradus în zeci de limbi, Ismail Kadare este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane. De mai multe ori nominalizat la Premiul Nobel, deţinător a numeroase premii şi distincţii literare, Ismail Kadare este recompensat în 2005 cu prestigiosul International Man Booker Prize.

Apărut în 1970 într-o versiune cenzurată, romanul “Mesagerii ploii” vede lumina tiparului în variantă definitivă în 1994.

În Albania secolului al XV-lea, războiul bate la uşă. Locuitorii cetăţii de scaun şi-au ales soarta. Nu au primit pacea otomană, pe care solia sultanului le-o promitea în schimbul abjurării, iar acum aşteaptă riposta neîntârziată a imperiului. Iar odată cu primăvara soseşte şi imensa armată turcă, înaintând leneş şi inexorabil spre fortăreaţă. Capitularea, se pare, nu e decât o chestiune de timp. Dar acest timp, infim în durata istoriei, este nesfârşit pentru cei prinşi în încleştarea în care se înfruntă două lumi. Stelele consultate de astrolog rămân tăcute. Imamii prevestesc victoria, iar poetul orb plânge în versuri prăpădul. Unde e adevărul? Ce să scrie cronicarul oştirii? Un lucru e sigur: indiferent de care parte se va înclina balanţa în săptămânile, apoi lunile de asediu şi de arşiţă, cadenţate de bubuitul înnebunitor al tobelor, şi eroii, şi laşii vor avea aceeaşi soartă.

Cotidianul “Le Monde” scria despre acest roman: „Un roman-cronică de un realism perfect şi nemilos, tensionat, transformat în mit de bogăţia simbolurilor şi amintindu-ne astfel de Troia.”, iar “The London Review of Books “ scria despre “Mesagerii ploii că este „o parabolă cutremurătoare despre nebunia şi ororile războiului, din care nimeni nu iese învingător.”

Număr de vizualizări :935


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro