Elena Vlădăreanu împreună cu Ruxandra Novac şi adi urmanov în Spoken Words de la Londra

mai 28th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 29 mai 2010, Elena Vlădăreanu va susţine la Londra două lecturi publice în cadrul evenimentului Spoken Words. Evenimentul a fost organizat independent, cu sprijinul poetului britanic Steven Fowler, care a ajuns la poezia română contemporană prin antologia No Longer Poetry. New Romanian Poetry apărută în urmă cu trei ani în Marea Britanie, sub coordonarea lui David Morley, profesor la Coventry University, şi a lui adi urmanov, acesta din urmă semnînd şi traducerile.

Elena Vlădăreanu a publicat la Editura Cartea Românească două volume de poezie: europa. zece cîntece funerare (2005) şi spaţiu privat (2009).

Alături de Elena Vlădăreanu vor participa la  Spoken Words Ruxandra Novac şi adi urmanov.

Cele două lecturi ale Elenei Vlădăreanu au fost prefaţate de trei interviuri ample ale poeţilor români în cea mai prestigioasă revistă de poezie din Marea Britanie, 3:AM.

Mai mult, cu ocazia acestor lecturi, Steven Fowler a editat o mică antologie cu texte semnate de Elena Vlădăreanu, Ruxandra Novac şi adi urmanov şi traduse în limba engleză: Elena Vlădăreanu, în traducerea poetului american Martin Woodside, Ruxandra Novac şi adi urmanov în traducerea acestuia din urmă.

Prima lectură, de la ora 16.00 (ora Marii Britanii), va fi într-un loc cu tradiţie pentru poezia din Regatul Unit, anume Writers Forum.

Înfiinţat în 1955, Writers Forum este cel mai vechi grup poetic de avangardă, printre iniţiatorii săi numărîndu-se şi Bob Cobbing (1920-2002), faimosul artist şi  poet experimental britanic. Grupul este oarecum exclusivist, nu oricine poate citi la Writers Forum.

Ideea acestui cenaclu neobişnuit – în care nu sînt încurajate criticile, dimpotrivă – este ca poeţii să-şi prezinte textele nu în faţa unei audienţe, ci în faţa unui grup de alţi scriitori şi de a discuta ulterior despre ele.

Writers Forum deţine şi o mică editură, care publică numai poezie, şi care încă de la începutul anilor 60 s-a remarcat prin publicarea unor artişti şi poeţi  precum John Cage, Allen Ginsberg, Brion Gysin, Patrick Jack O’Rourke.

Dacă ar trebui ca Writers Forum să fie caracterizat în doar câteva cuvinte, atunci ar fi acestea: interes în inovaţie şi experiment.

A doua lectură, de la ora 19.00, va avea loc la Richmix, o sală de 200 de locuri aflată într-un adevărat mall cultural, situat în East London. În această clădire sînt mai multe săli şi în fiecare seară se organizează evenimente diverse, de la dans şi teatru, la proiecţii de film şi lecturi.

Va fi o seară de poezie românească, fiecare dintre cei trei avînd la dispoziţie 20 de minute pentru a-şi citi textele.

Număr de vizualizări :2163


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro