spot_img

Anti-canonul pe net

Trebuie să spun de la început că nu sunt o mare adeptă a topurilor literare. Nu într-atât însă încât să fiu total de acord cu negarea lor vehementă venită din partea unor mari scriitori ai momentului, aflaţi, fatal, pe listele cu pricina – chiar pe lista scurtă a Nobelului specializat. Între ei, Péter Esterházy, care îmi spunea, acum câţiva ani, la Festivalul “Zile şi nopţi de Literatură” de la Neptun (unde, între timp, a primit Premiul Ovidius), că venite din lumea “divertismentului care tâmpeşte şi a competiţiei pe termen limitat”, ele, topurile, nu au nici o relevanţă în literatură. Cartea nu e o marfă perisabilă, proiectată pentru o lună ori pentru un sezon, nu e concurentă la cursele de alergare rapidă ori must have în prezentarea de modă primăvară-vară ori toamnă-iarnă.

Circuitul cărţii în … natură e unul de durată, care poate depăşi cu mult viaţa autorului, ca şi pe aceea a criticului sau istoricului literar (cititori profesionişti) ce s-au încumetat cândva s-o aşeze într-o listă. Într-un top, cum se zice.

Până aici, nu pot să nu fiu de acord cu autorul “Micii pornografii maghiare”. Mai ales, dacă mă gândesc la faptul că la noi, după 1989, topurile literare cu o brumă de câştigători dinainte cunoscuţi şi acceptaţi, validaţi cu grăbire de mass-media (care i-a şi făcut vedete, la grămadă, în devălmăşie cu starletele, fetele de la meteo, moderatorii de talk-show and co.) au fost aruncate în lupta pentru revizuirea canalului. Care, în aproape două decenii, a înregistrat doar câteva ieşiri, pasagere, din peisaj (inclusiv din manuale) şi nici o intrare cu temei. Aşa se întâmplă când nu există publicaţii academice, când istoriile literare (de autor) seamănă din ce în ce mai mult cu romanul ori cu memoriile, când magazinele culturale suferă de tabloidizare cronică, iar ziarele (în cădere liberă) abia mai strecoară câteva “notiţe” dedicate cărţilor.

Topul se substituie, aberant, anti-canonului. Experienţa primei runde a topurilor iniţiate de AgenţiadeCarte.ro are, într-un astfel de context, câteva merite indiscutabile. Întâi, o repunere în matcă, în rezonul de a fi a acestei întreprinderi, cu bune urmări pentru etapele viitoare. Alcătuite după consultări cu profesionişti, dar şi cu un număr important de cititori (obişnuiţi) care au dorit să se exprime, topurile cu pricina au întrecut orice audienţă înregistrată în domeniu, din 1990 încoace. Într-un peisaj editorial în care literatura contemporană autohtonă e marea perdantă – tiraje confidenţiale, aşezarea “în vitrină” doar la câteva târguri specializate, difuzarea defectuoasă, regională, în cel mai bun caz – susţinerea ei de către aproape 8000 de votanţi e ceva! Mai ales în cazul categoriilor cronic defavorizate – poezie, debut – şi a unei categorii specializate, din start cu audienţă redusă – critica şi istoria literară.

Apoi, topurile făcute cu cât mai puţină subiectivitate (căci fără, nu se poate) au demonstrat că rolul lor de  motor de impulsionare a lecturii, a “descinderii” în librării (tradiţionale şi virtuale) care se lasă cu vânzări-cumpărări, e unul deloc de neglijat. Cum ar trebui să fie, în fapt, şi instituţia Premiului literar (la noi) şi a altor manifestări de gen. Aşezat la locul lui şi nu ambiţionând aiurea, generator de discuţii, dezbateri şi, de ce nu, de polemici la obiect, topul e necesar unei vieţi literar-editoriale normale. În care nimeni nu l-ar considera – şi nu-l consideră în lumea civilizată a cărţilor – anti-canon. Dar din care canonul poate primi, periodic, infuzie de sânge proaspăt.

Număr de vizualizări :1541

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508