Andreea Răsuceanu lansează “Cele două Mântulese” la TAC

mai 27th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 28 mai 2010, ora 17:30, la sediul USR (Calea Victoriei 115, Bucureşti), în cadrul Târgului Alternativ de Carte, prima ediție, Editura Vremea se prezintă într-un format video şi cu lansări de carte.

De la ora 18:00, Andreea Răsuceanu îşi lansează cel mai recent volum, “Cele două Mântulese”, Editura Vremea. Volumul va fi prezentat de prof. dr. Sorin Alexandrescu.

Andreea Răsuceanu este doctorand al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (CESI). A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București şi masteratul „Teoria și practica imaginii”. A publicat cronică literară și studii de specialitate în reviste precum ”Convorbiri literare”, ”Viața Românească”, ”Observator cultural”, ”Idei în dialog”, ”Timpul”, ”Familia”, ”Adevărul literar și artistic” etc. A semnat traducerile mai multor cărți din limba engleză și a fost redactor la Editura Humanitas. În prezent scrie cronică de carte la revista”Observator cultural”.

“Cele două Mântulese a fost concepută inițial ca o dublă istorie a străzii Mântuleasa: cea reală, bazată pe studiul documentelor de arhivă, și cea ficțională, pe urmele prozelor scurte ale lui Mircea Eliade. Treptat, cele două părți ale lucrării au câștigat considerabil în dimensiune, devenind câte o carte în sine. Volumul de față dublează informația istorică cu elemente de atmosferă, studiul fiind unul de istorie a mentalităților, de sondare a moravurilor, ce mizează totodată pe amănunte de epocă, în încercarea de a recrea atmosfera de veac XVIII. Multă vreme, cine citea ”Pe strada Mântuleasa” era mirat de banalitatea străzii bucureștene cu același nume: ficțiunea eliadescă părea a se fi iscat din nimic. Andreea Răsuceanu urmărind, dimpotrivă, istoria străzii în documente, a descoperit personaje uluitor de vii, colcăind de patimi, vise şi ispite. Cartea ei răstoarnă vechiul raport dintre istorie şi roman, realitate și imaginaţie: prima devine mai stranie decât a doua. Semnele destinelor, căutate de Mircea Eliade, au fost scrise dintotdeauna în ochii și trupurile locuitorilor străzii. Farama, unul dintre ei, a întâlnit-o pe Andreea Răsuceanu într-o după amiază pe o bancă și i-a spus povestea „celor două Mântulese”, pe care uitase s-o șopteasca lui Eliade.”, scria Sorin Alexandrescu despre carte. Fragmente și recenzii pe: celedouamantulese.blogspot.com

Mai multe amănunte despre programul TAC puteți găsi accesând http://2010tac.blogspot.com/

Număr de vizualizări :1168


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro