“Tigrul celtic al Europei” cu prof. dr. Bogdan Murgescu

mai 24th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 27 mai 2010, ora 18.00, în Sala de conferinţe a Institutului de Matematică (Calea Griviţei 21, parter, Bucureşti), prof. dr. Bogdan Murgescu va fi prezent la o întâlnire culturală cu publicul pe tema „Tigrul celtic al Europei”. “Particularităţi şi învăţăminte ale performanţei economice post-aderare a Irlandei”. Aceasta reprezintă o sub-temă a volumului “România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)” de Bogdan Murgescu, apărut la Editura Polirom de curând.

Tot mai des auzim în ultima vreme de la diverşi istorici, sociologi şi politologi că „istoria contează”. Pornind de la această constatare, Bogdan Murgescu şi-a propus să răspundă la câteva întrebări:- Cum s-a ajuns la decalajele de dezvoltare existente în Europa de astăzi?; – Când s-au acumulat deosebirile de nivel economic dintre România şi celelalte ţări europene?; – Au existat momente când a fost posibilă depăşirea stării de subdezvoltare? De ce au eşuat aceste încercări?;- Au avut loc încercări comparabile în alte ţări europene? Au reuşit ele? De ce? Cum?;- În ce fel poate experienţa istorică să ajute la elaborarea unor politici eficiente în ziua de astăzi?

Criza e veche. Bogdan Murgescu a studiat 12 ani cele cinci secole de criză economică pe care noi le-am traversat. Autorul declara: “Mulţi dintre noi ne-am întrebat adesea: De ce – economic – suntem unde suntem? Răspunsurile pe care le auzim sunt diverse, fie fataliste („aşa ne-a fost sortit”), fie axate pe blamarea unora sau altora dintre guvernanţii de azi sau de ieri. Departe de mine intenţia de a-i exonera pe politicieni. Au răspunderile lor, şi vor fi judecaţi, fie şi numai de „tribunalul istoriei”. Totuşi, explicaţia nu se reduce doar la acest nivel. Este o constatare de bun-simţ că România a fost de destul de multă vreme sensibil mai puţin prosperă decât majoritatea celorlalte ţări europene. De aceea, pornind de la ideea că înţelegerea corectă a situaţiei noastre de azi trebuie să aibă adîncime istorică şi o dimensiune comparatistă, am reconstituit felul în care decalajele economice s-au acumulat în diversele perioade istorice scurse de la 1500 încoace, şi am analizat cum s-au dezvoltat un grup de 3 ţări care acum 5 secole erau cam la fel de puţin dezvoltate ca şi teritoriile româneşti: Danemarca, Irlanda şi Serbia. Aceste experienţe istorice ne arată atît greşelile pe care ar fi bine să le evităm, cât şi unele dintre căile prin care o ţară poate să depăşească subdezvoltarea şi să intre în clubul select al ţărilor prospere.”

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulaţia monetară în ţările Române în secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrări publicate: Istorie românească – istorie universală (600-1800) (1994), A fi istoric în anul 2000 (2000), Istoria României în texte (coordonator, 2001), Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie (coordonator, Polirom, 2007).

Număr de vizualizări :1405


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro